Zaokret u politici prema migrantima, MUP: “Nije riječ o pushbacku”

Vijesti 07. tra 202310:39 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska policija počela je potkraj prošloga mjeseca vraćati ilegalne migrante koji su nezakonito prešli granicu te su uhvaćeni na teritoriju Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, piše u petak Jutarnji list.

Ovaj put nije riječ o ilegalnom pushbacku, već ih se, kako tvrde u MUP-u, vraća na osnovi zakonske procedure usuglašene s BiH, navodi dnevnik.

Prema dostupnim informacijama, 30. i 31. ožujka u BiH je vraćeno 90 ilegalnih migranata.

U MUP-u potvrđuju da ilegalne migrante vraćaju u Bosnu i Hercegovinu nakon što je BiH počela primjenjivati međudržavni sporazum o readmisiji koji su Hrvatska i BiH potpisale još prije šest godina.

Ovdje nije riječ samo o migrantima koje policija uhvati na granici, nego i o onima koje u dubini hrvatskog teritorija uhvate policijski mobilni timovi.

U MUP-u tvrde da su te mjere dosad polučile vrlo dobre rezultate te je uhvaćeno 30 posto više krijumčara.

Umjesto dokumenta – vraćanje u dva kampa

Vraćanje ilegalnih migranata u Bosnu i Hercegovinu velik je zaokret hrvatskih vlasti u borbi protiv ilegalnih migranata.

Naime, tijekom prošle godine policija je migrantima uhvaćenima u ilegalnom ulasku u Hrvatsku izdavala dokument u kojem je pisalo da u roku od sedam dana moraju napustiti Hrvatsku.

Oni su to koristili da legalno javnim prijevozom dođu do granice, a potom su pješke odlazili u Sloveniju te, najčešće, dalje u Italiju.

Vlasti BiH su nakon pritisaka Europske komisije pristale na provedbu sporazuma o readmisiji te su na području Unsko-sanskog kantona određena dva prihvatilišta za migrante vraćene iz Hrvatske. Pojedinci se prebacuju u tranzitni centar Lipa, a obitelji u prihvatni centar Borići kod Bihaća.

Zbog novog postupanja hrvatske policije prema ilegalnim migrantima oglasila se međunarodna nevladina organizacija Border Violence Monitoring Network koja je već optužila hrvatsku policiju da se prema uhićenim migrantima ponaša nehumano i protuzakonito, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!