Fižulić: Greška vlasti ekstraprofitom proglasiti sve što stvara novu vrijednost

Ekonomija 23. stu 202208:58 0 komentara
N1

Kolumnist Telegrama, nekadašnji ministar gospodarstva, Goranko Fižulić komentirao je u Novom danu N1 televizije aktualne teme.

Govoreći o novom porezu, Fižulić kaže kako postoje dvije vrste ekstraprofita, onaj koji se ostvari u posebnim vremenima i onaj koji se vrati nakon iznimno uloženog truda. U hrvatskom slučaju, ovaj drugi, kaže Fižulić, možemo zanemariti. “Hrvatska je vlast pogriješila jer je ekstraprofitom proglasila sve što je stvorilo novu vrijednost, bez obzira u kojem se sektoru nalaze. Tu je pogriješila. Što imaju trgovci jabukama ili oni koji prodaju smještajne kapacitete s ratom u Ukrajini i energetskom krizom? Ništa osim što su im rasli troškovi”, govori Fižulić.

vezane vijesti

To je, kaže bivši ministar, prvi promašaj. “Tko je ostvario ekstraprofit? Oni koji su profitirali na cijenama nafte i plina. Ima li takvih u Hrvatskoj? Ima ih, ali to je drugo pitanje”, govori.

“Vlada punih 6 godina bježi od odgovornosti za reguliranje tržišta. Agencija ne radi svoj posao. Sad smo čuli ministra da se žali jer su trgovci nakon smanjenja PDV-a digli cijene. Ako postoji kartelsko udruživanje, to treba provjeriti. Posao svakog poduzetnika je da pokušava maksimalizirati svoj profit”, govori Fižulić.

Što se tiče formiranja cijena goriva svakog utorka, što je praksa u Hrvatskoj, Fižulić kaže: “Tu se Vlada vratila na formulu iz 2000. – 2014. kad se to formulom određivalo i na taj način pokušava kontrolirati cijene naftnih derivata. PItanje je zašto se nije držala europske direktive i zahvatila samo u energetski sektor? Možda INA ne bi odgovarala definiciji, ali ako je eksploatacija naftnih polja u Slavoniji po 17 ili 18 dolara, a INA prodaje naftu po 80 dolara, očito je INA ostvarivala nešto što po definiciji odgovara ekstraprofitu. Vlada je mogla promijeniti način raspolaganja koncesijama. Hrvatskoj nedostaje ugovor s INA-om, odnosno MOL-om o novim naftnim poljima, gdje država i kompanija dijele profit kad dođe do velikog porasta cijena energenata. Vlada nikad nije pokušala promijeniti iznose koncesijskih naknada. Umjesto da te naknade traže na hrvatskim naftnim poljima, oni je traže kod 200 najprofitabilnijih poduzetnika”, objašnjava Fižulić.

Fortenova

Govoreći o Fortenovi, Fižulić kaže kako ne možemo znati koji su dijelovi Fortenova grupe zahvaćeni škarama novog poreza.

Bivši ministar kaže da je Fabris Peruško izbjegao otkriti kolika je dobit Fortenove. “Zašto? Zato što će dobit u apsolutnom iznosu biti manja jer nema više smrznute hrane, nema više Leda i Frikoma”, govori Fižulić dodajući da se problem s tim vuče još iz vremena bivše uprave.

“Tri osnovna dijela poslovanja nisu jednako efikasna i ako se riješite najefikasnijeg dijela, a to je prerađivačka industrija, što će ostati? Ostat će poljoprivreda i ostat će maloprodaja. Pitanje je mogu li te dvije grane nositi dug koji će preostati. To je bilo pitanje prije pet, prije tri godine, a pitanje je i danas”, govori.

Vladavina Andreja Plenkovića

“Kad će analitičari jednom pisati o vladavini Andreja Plenkovića, njegovu će vladavinu podijeliti na dva načina: Jedan su vanjskopolitički uspjesi, a s druge strane će biti potpuni promašaji u unutarnjoj politici, poput korupcije i ogromnih troškova”, govori Fižulić.

“To je u prirodi stranke kojoj je on na čelu. HDZ nije reformistička stranka koja je kadra zauzdati troškove države”, govori.

“Dok god je HDZ na vlasti imat ćemo državu s enormnim troškovima gospodarstva i siromašnim građanima”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!