Dujmović: Porez na ekstraprofit vraća nas u komunizam

Vijesti 22. stu 202221:07 0 komentara

Predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović u Pressingu Ilije Jandrića komentirao je najavljeno uvođenje poreza na ekstraprofit, kako će se taj porez mogao odraziti na hrvatsku industriju te prognozirao hoće li 2023. godina biti u znaku recesije i produbljivanja ekonomske krize?

Najavljenim porezom na ekstraprofit za dobro ovogodišnje poslovanje mogle biti kažnjene i neke kompanije za koje se doista ne može reći da su profitirale na inflaciji ili visokom rastu cijena energenata, kao što su, primjerice Brodogradilište Viktor Lenac, pa i globalna IT grupa Span.

“Specijalna porezna operacija kako je nazivaju PR-ovci. Nas je iznenadila jedna razina ravnodušnosti i nekakve nedorečenosti tog prijedloga zakona, rekao bih amaterizma. Nažalost ovaj zakon je napisao stručnjak za otimačinu ne toliko za ekonomiju, jer dosta toga nije uzeto u obzir. Mi smo ove godine radili akvizicije, planirali smo ih raditi još i dobar dio naše dobiti dolazi od firmi koje smo akvizirali i zato ćemo platiti specijalni porezni doprinos što je potpuno besmisleno. Žalimo se što nam je zdrobljena ekonomija, kako puno toga ne funkcionira, a sada će oni koji rade na tome biti kažnjeni”, kaže Dujmović i sarkastično dodaje kako puno toga nije kazna već solidarni doprinos i nastavlja kako se on te solidarnosti već puno naslušao. Podsjeća kako je bila slična situacija s Agrokorom. “Da je tada bilo solidarnosti svi bi dobili 40-50 posto, ovako su nas najvitalnije pustili, a privilegirani su dobili sve, a mi ništa”, kaže Dujmović.

VEZANA VIJEST

Dodaje i da se nikad nisu naplatili od Agrokora i kako su im rekli da nikad neće, a sve u ime solidarnosti.

“Tad su isto na brzinu veliki stručnjaci donosili zakone koji su bili usmjereni isključivo na sitne interese, a ne na dugoročni razvoj ekonomije, države i društva”, rekao je Dujmović.

Ove godine SPAN je napravio nekoliko akvizicija i zaposlio 150 radnika. S obzirom da će se zakon primjenjivati retroaktivno Ilija Jandrić predsjednika uprave Spana pitao je bi li, da je znao za ovaj zakon, zaposlio toliko ljudi.

Dujmović je podsjetio na priču kad je htio izaći na burzu kako je tražio savjet financijskog savjetnika iz Njemačke koji mu je rekao da sve ono što planira, namjerava napraviti, ne može napraviti u hrvatskoj juridistikciji te kako im je taj stručnjak preporučio seljenje i kako ih je podsjetio na to kako se svi investitori se još uvijek sjećaju kako je ministar Slavko Linić pokušao uvesti retroaktivni porez.

“Mi smo do sad uspjeli unatoč, a ne zahvaljujući državi. Da smo znali za ovo drugačije bi planirali. Ne znam bi li radili ove akvizicije, ali sigurno ne bi pregovarali o sljedećima, zato što bi bili kažnjeni specijalno poreznom operacijom, ali ponašali bi se drugačije”, rekao je Dujmović.

VEZANA VIJEST

Na pitanje kakvu poruku investitorima šalje ovo uvođenje poreza Dujmović kaže kako investitora u Hrvatskoj nema te da ih sada neće ni biti.

“Sad smo na ulasku u eurozonu koju smo dugo priželjkivali i veselili se, a sad će svi ustuknut natrag. Idemo mi pričekati da Hrvatska kao društvo, kao tržište kapitala i njena porezna politika stabilizira. Porezna politika je moćno oružje ako se dugoročno koristi, a ona se kod nas koristi za sitne interese”, kaže Dujmović.

Komentirao je i činjenicu kako je Europska komisija planirala nešto sasvim drugačije od ovakvog poreza.

“Pretpostavljam da je ta solidarnost s potrošačima budžeta, ipak treba kupiti nove aute, a vjerojatno su i kupleraji u Austriji poskupili, i sad treba skupiti više novaca i kad su skužili da dvije milijarde koliko namjeravaju skupiti ovim porezom, ne mogu skupiti od Ine, išli su dublje i skupljati od onih koji imaju. Porezna utaja je klasični hrvatski kulturni događaj, ne možete uzimati od onih koji nemaju. već samo od onih koji sve uredno prijavljuju, tako su uzeli od onih koji rade”.

Na pitanje hoće li možda vlada odustati od uvođenja ovog poreza kaže kako ne zna.

“Ja nisam pravnik. Ovo je nažalost sustav koji ne funkcionira. Hoće li vlada odustat, ne znam, ali apeliram da uzmu u obzir činjenice. Mi imamo veliki rast dobiti jer smo se tri godine pripremali, investirali i to možemo elaborirati i onda smo ove godine neke velike iznimne projekte napravili, ali sve u inozemstvu”, rekao je Dujmović i dodao kako njegova tvrtka nije vezana za divljanje cijena energenata.

“Nama svi prigovaraju da imamo nisku profitnu maržu, jer naša industrija je profitabilnija u inozemstvu nego je u Hrvatskoj, mi smo očekivali da ono što ćemo uzeti kao nagradu od investicijskog i tržišta kapitala i nismo očekivali da će nas ministar financija zbog toga kažnjavati. To mi je apsurdno”, rekao je Dujmović.

Podsjetio je kako je Span osnovan usred rata u Hrvatskoj i da je tvrtka preživjela puno ministara i vlada od tada.

“Ono što ne kuži naša vlada, otkako smo ušli u Europsku uniju, i vlade su na tržištu”, kaže Dujmović i podsjeća kako svi koji imaju uspješan startup prvo je izmigolji u neku drugu juridistikciju.

VEZANA VIJEST

Na pitanje da komentira odnos Plenkovićevih dviju vlada prema podzetnicima Dujmović kaže da ga ne vidi.

“Mi nemamo odnos s vladom. Trebali bi imati odnos s ministarstvom gospodarstvo, manje s ministarstvom financija jer porez je porez. Ali mi u Hrvatskoj imamo tri svijeta. Postoji građanstvo, postoje firme i postoje vlada i kao da radimo da ima što manje kontakta između ta tri svijeta”, kaže Dujmović i dodaje da je to pogrešno.

Na pitanje hoće li zbog uvođenja ovog poreza poduzetnici prikazivati manju dobit, Dujmović je odgovorio protupitanjem kako.

“Ne možemo jer u samom zakonu piše da svaki pokušaj umanjivanja dobiti se neće priznat. Na sve su mislili, ali ne i na moderne firme. Jer mi sad ne možemo razmišljati o akviziciji tvrtke koja bi nama mogla donijeti dobit jer bi sljedeće godine vlada mogla donijeti odluku da nas dočeka s porezom od 50 posto. Kako da mi planiramo?”, kaže Dujmović i dodaje da kad ih ubuduće na burzi upitaju planiraju li ulaganja kako će ih uputiti da to pitaju vladu.

“To je taj apsurd. Ubit će dobre i proopulzivne. To je kao u komunizmu, nitko ne računa da bi netko mogao biti ambiciozniji i nešto napraviti pa ih ubijete maljem”, kaže Dujmović.

Na pitanje je li ga strah recesije u 2023. godini odgovora da je potražnja za kapacitetima IT tolika da nikakvog posustajanja nema.

“Mi ne vidimo posustajanje, mi na veselje države imamo prodane sve kapacitete za sljedeću godinu i preporučam im da nas opale još više”, rekao je Dujmović koji je objasnio da njegova tvrtka  prodaje informacijske sustave za velike kompanije kao što je Mcdonalds, Sturbucks, velike američke kompanije i slično.

“To su međunarodne kompanije, koje posluju na više kontinenata i kojima trebaju velike i sigurnosno jake informacijske sustave koji su vrlo zahtjevni sustavi”, kaže Dujmović.

Na pitanje zašto kao druge IT tvrtke nije otišao iz Hrvatske, kaže kako je osnovan ovdje u ratu, kako odavde crpi talente i da je preživio do sad sve vlade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!