Financijski stručnjak objasnio manu uvođenja ekstraprofita

Biznis 22. stu 202212:431 komentar
Izvor: N1

Financijski analitičar Hrvoje Japunčić u N1 Studiju uživo komentirao je ekonomsku situaciju kao i najavljeno uvođenje poreza.

“Većina europskih zemalja prati smjernice Europske komisije da u domeni energetskih kompanija bude dodatnog oporezivanja jer je velik broj njih u ovoj godini ostvarivao velike prihode i dobiti. Prvo se cilja na njih, na razini EU-a to je osnovni segment”, rekao je Hrvoje Japunčić pa pojasnio:

VEZANE VIJESTI

“Hrvatska se kao još neke članice fokusirala na širi raspon kompanija koje bi bile obuhvaćene ovom jednokratnom mjerom. Meni je osobno žao kao pokušaj balansa da ako se išlo za ovako širokim rasponom, da s druge strane nije predloženo recimo uvođenje ukidanja poreza na reinvestiranu dobit. Ako iduća godina bude u trendu snižavanja recesije, kompanije svih vrsta za 2023. mogu balansirati i onda bi se možda moglo dati prostora.”

Na pitanje je li onda trebalo odrediti i kompenzacijsku mjeru, Japunčić odgovara:

“Kao oblik kompenzacijskih mjera jer, ako pogledamo objektivno, poslovanja kompanija su bile pod utjecajem pandemije. U tom kontekstu težnja poduzetnika bila je da 2022. poslovati što bolje i kvalitetnije. Bilo bi kvalitetnije da se išlo i s kontramjerom.”

Japunčić je još istaknuo da se ne mogu predvidjeti porezne promjene, ali i da je potrebno ukupno snižavanje troškova:

“Društveni i ekonomski uvjeti zadnje tri godine neprestano su prožeti izvanrednim okolnostima i nije za ne razumjeti da se i sa strane fiskalnih vlada predlažu promjene. Nasušno je potrebno, neovisno o ekonomskih trendovima, Hrvatskoj u domeni javnih financija i poreznih politika stvaranje okvira ukupnih snižavanja troškova rada jer to je jedini kotač koji može omogućiti da samostalno, neovisno o izvorima subvencija EU-a, možemo stvoriti okolnosti da poslodavci isplaćuju više dohotke. Dio ekonomskih stručnjaka se zalaže da bi se manjak u tranzicijskom periodu vratio znatnim povećanjem ukupne zaposlenosti, bio bi veći broj direktnih i indirektnih poreza.”

Porez na nekretnine

Po njegovom mišljenju porez na nekretnine trebalo je uvesti – jučer:

“Duži niz godina nema dovoljno političke volje da se uvede porez na nekretnine. Mislim da je to trebalo već jučer napraviti. Mi nemamo dovoljno dobre porezne prihode iz tog segmenta. S druge strane u praksi mnogi prihodi iz nekretnina nisu dovoljno oprezivani.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar