“Hrvatska je socijalna država samo po ubiranju poreza”

Vijesti 24. ožu 202316:50 2 komentara
N1

Politički tjedan iza nas u Newsroomu komentirao je profesor Ivan Rimac. Sjećanja su itekako svježa od prošloga petka u Saboru kada je vladajuća većina odbila oporbeni prijedlog da se roditeljima njegovateljima produlji naknada za šest mjeseci nakon smrti djeteta. Sve skupa bilo je prilično loše za imidž i većine i same Vlade, da je premijer potezom pera već u ponedjeljak ne samo promijenio odluku nego je cijeli prijedlog i "podebljao" i rokom korištenja i visinom naknade.

“Da, premijer Plenković ima štetu u prvom redu jer je sramota da su glasali protiv prijedloga samo jer je došao iz oporbe. Cijelo glasanje je izazvlao burne reakcije, a kasnije popravljanje tog stanja u smislu ‘imam ja moć popraviti’ neće popraviti dojam koji je izašao iz Sabora”, smatra Rimac.

Još je žalosnije što je riječ o malobrojnoj skupini – taj novac nikako ne bi opteretio državni proračun, a bitno bi popravio situaciju ljudima koji je praktički cijeli život breme.

“To je užasno težak križ i ti ljudi su stalno na rubu pucanja. Bilo je nekoliko primjera u medijima, osoba koje praktički 24 sata moraju biti budne da prate dijete i zadovoljavaju njegove osobne potrebe. Način kako njima pomagati ne može biti da ih se ostavi same i da im se da samo materijalna pomoć. Ovdje moramo imati ljudsku pomoć. Barem dio vremena uskočiti, pomagati roditeljima”, rekao je Rimac.

“Za one koji imaju društvenu moć Vlada ima novac, za socijalu i zdravstvo nema”

Napiminje da naša politika već dugi niz godina daje onima koji imaju dovoljno društvene moći da naprave pritisak. “U koroni su davali poslodavcima, dijele im i sada, pomažući u raznim apsketima, a nema novca za socijalu i zdravstvo. Slična se poruka pojavljuje sad u zdravstvenim ustanovama gdje svi sliježu ramenima – u redu, nema liječnika pa neki neće imati ni zdravstvenu zaštitu. Treba imati pri tome na umu da država veliki dio novca ubire od prihoda građana, od plaća, upravo za održavanje tog sektora, a praktički država nema nikakvu strategiju upravljanja tim sektorom.”

Prošli vikend održan je veliki prosvjed liječnika, ministar Vili Beroš pak kaže da uvodi reformu – za koju struka masovno govori da nije dobra – te šalje poruke da ne želi razgovarati s ulicom.

“Veliki je otpor i sigurno da je opravdan jer se veliki dio tereta svaljuje na liječnike koji bi još većim trudom trebali premostiti nedostatak sredstava, opreme i velik broj pacijenata koji lutaju sustavom jer nemamo postavljen sustav da efikasno lijeli ili prevenira bolesti. Tipično za taj sustav je da gura sve na razinu opće prakse, a kod specijalista imamo vrlo nejasnu situaciju odnosa s privatnim zdravstvenim ustanova. Tu se neće puno promijeniti, velik broj članova HDZ-a ima ili liječničku praksu ili s u zdrastvu i imaju jake veze unutar stranke i opet se događa ono ključno, onaj tko ima društvenu moć on će dobiti nešto, branitelji i neke druge skupine, a oni koji nemaju, koji imaju malu moć, malu medijsku vidljivost – ništa”, rekao je Rimac.

Jesmo li onda socijalna država ili nismo? Rimac jasno odgovara: “Hrvatska je socijalna država samo po ubiranju poreza. Država koja bitno porezima opterećuje građane, poslodavce, no ta se sredstva ne koriste za korist građana, pogotovo ne za socijalno blagostanje. Naše socijalne politike su loše, neefikasne, koja god se sfere uzme javnih politika, situacija je ista – od sudstva, obrazovanja, preko zdravstva, nijedan sustav nije uređen ni vođen na način da postigne maksimalnu efikasnot. Pri tome građane trpe veliku štetu. Oštećeni su za velika porezna davanja, a od toga nemaju gotovo nikakvu korist”.

“Politika jako odvojena od potreba građana. Postavljanje problema koji svakodnevno tište građane na dnevni red Sabora je toliko komplicirano i toliko podložno raznim političkim igrama i prepucavanjima da praktički takve teme ne dolaze na dnevni red”, rekao je Rimac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare