“Roditelji njegovatelji će dobivati naknade 10 mjeseci nakon smrti djeteta”

Vijesti 20. ožu 202318:35 5 komentara
N1

Nakon završetka šire sjednice Predsjedništva HDZ-a, predsjednik stranke i predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se uvodno na teme o kojima su govorili.

Posebno se dotaknuo teme roditelja njegovatelja, najavivši povećanje iznosa naknada i produljenje perioda prava na njih i nakon smrti djeteta.

“Čuli smo poruku Sabora kada je riječ o naknadi za roditelje njegovatelje. Danas sam obavio konzultacije s ministrom Piletićem i dao sam mu nalog da se poveća naknada, koju će on predložiti u novom Zakonu o socijalnoj skrbi, i drugo, da se definira period kojim bi se naknada dala roditeljima njegovateljima dala za 10 mjeseci. To će biti okviri u kojima će ministar izaći s izmjenama, uz druge izmjene koje je pripremalo ministarstvo”, kazao je Plenković.

Odgovarajući na pitanje kako to da su odluku za produljenjem prava na naknadu za roditelje njegovatelje koji izgube dijete donijeli tek nakon prijedloga oporbe, Plenković je istaknuo da je oporba ranije bila protiv odluke o povećanju naknada za roditelje njegovatelje.

“Nije to predlagala oporba, oporba se tu stavila u funkciju jedne udruge. Ima puno ljudi koji se bave tom temom i mi smatramo da tu temu treba na cjeloviti način obraditi i donijeti rješenja koja su dugoročno kvalitetna i dobra u sklopu širih zahvata u izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi”, dodao je Plenković.

Time je odgovorio na novinarsku konstataciju kako je rok koji je danas iznio za četiri mjeseca dulji od onoga koji je u Hrvatskom saboru predlagala oporba.

Vladajuća većina prošli petak je u Saboru odbila prijedlog Anke Mrak Taritaš (Glas) da se roditeljima njegovateljima produlji naknada još šest mjeseci nakon smrti djeteta.

Plenković je, na novinarski upit, negirao da je prva reakcija njegove stranke o toj temi prilikom glasovanja bila pogrešna. “Ne, nije. Ministar (Piletić) je rekao da ćemo donijeti cjelovito rješenje i to je u konačnici zaključak Sabora. Mi reagiramo konzistentno u skladu s onim što govorimo”, kazao je.

Predsjednik Vlade i HDZ-a podsjetio je i da je oporba bila protiv Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama u kojem su prije samo tri mjeseca povećavali naknadu za te iste roditelje. Tada, kazao je, nije primijetio medijski atak na oporbu što je bila protiv. Isto to nije primijetio niti kada su prije nekoliko godina povećavali naknade za roditelje njegovatelje.

“Donosimo cjelovita rješenja”

“Mi donosimo cjelovita rješenja u okviru politike koja je socijalno osjetljiva, orijentirana da pomognemo svima”, istaknuo je.

Upitao se i zašto Anka Mrak Taritaš kada je bila dio Vlade nije regulirala niti jedno od tih pitanja. “Zašto u njezinom mandatu nisu povjerenstva pri Ministarstvu zdravstva donosila odluke da se odobri posebno skupi lijek, primjerice za spinalnu mišićnu atrofiju poput Spinraze i dva druga lijeka koja se kod nas odobravaju. Nema odgovora na to”, poručio je.

Plenković je kazao i da se ta tema ne može uspoređivati s naknadama koje nakon prestanka mandata dobivaju saborski zastupnici. “To su neusporedive stvari”, rekao je.

Na novinarski upit koji je rok donošenja tog zakona, pojasnio je kako ministar Piletić ima zadaću da što prije sa svojim kolegama prione izradi prijedloga zakona.

Upitan je li se na Predsjedništvu spominjao slučaj uhićenog HDZ-ovog vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića rekao je da su to “spominjali samo faktično”.

Plenković je, na pitanje odgovaraju li HDZ-u novi izbori u toj županiji, rekao da se tu radi o izravno izabranim čelnicima koji imaju svoj mandat te sada još ne znaju kako će se to dalje razvijati. Pojasnio je i kako izbori u ovom trenutku nisu ni bili predmet rasprave niti znaju kako će sve to skupa ići dalje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.