Kineska Vjetroelektrana u Senju ne može dobiti uporabnu dozvolu zbog buke: “Gosti nam otkazuju…”

Ekonomija 31. sij 202419:45 2 komentara

Vjetroelektrana Senj, najveća u Hrvatskoj snage 156 megavata, ni gotovo tri godine od puštanja u rad ne može doći do uporabne dozvole zbog buke.

Nekad je u ovom mjestašcu živjelo sedamdesetak ljudi, danas ih je dvadesetak. I ne muči ih samoća ili nedostatak signala, već bučni vjetroagregati najveće vjetroelektrane u Hrvatskoj. Sada miruju – govori Ivan Krmpotić Šimeta – kao da su znali da ćemo doći.

“Ja sam ujutro se diga rano i ne rade uopće. I tu su ljudima oduzeli zemlju, još nije zemlja ni plaćena, nije kamenje pokupljeno, nisu prilazni putevi napravljeni. Nije ništa napravljeno. E, šumu su srušili. Preko 100 tisuća stabala su srušili za ove ceste i vjetrenjače.”

Unatoč tome mještani od toga nemaju ništa. “Grad Senj nas krade. Oni nama uzimaju novce, onda nam bace siće, zera ako nam treba… Ne bi nam toliko bilo ža da to HEP radi, nego drugi tajkuni dolaze, rade i Kinezi rade, a HEP? Gdje je HEP? Propada!”, priča Ivan.

Gosti otkazuju zbog buke

Nije gospodin Ivan usamljen; Marin Krmpotić je prije sedam godina uredio apartman koji je uvijek bio dobro popunjen. “Sve je bilo dobro dok nije došao vjetropark. Što se promijenilo? Zbog buke, gosti nam otkazuju. Po dolasku prve noći žele otići…Osjećam se nemoćan, ne znam…”

Sada će pravnim sredstvima pokušati izboriti kakvu – takvu pravdu. Vjetroelektrana Senj otvorena je 2021. godine i od tada je u probnom radu jer, kako je pisao Forbes Hrvatska, uporabnu dozvolu nema!

N1

“Državni inspektorat, Sektor sanitarne inspekcije (…) dostavio je svoje mišljenje u (…) kojem je navedeno da nisu ispunjeni uvjeti provedbe mjera zaštite od buke. Investitor je, u svrhu ishođenja uporabne dozvole, dužan otkloniti navedeni nedostatak i od nadležnog tijela, sanitarne inspekcije, dobiti pozitivno mišljenje”, navode iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Brinje i Senj ubiru svoj dio kolača

Na naš upit o tome kada bi se to trebalo dogoditi iz Državnog inspektorata nisu odgovorili. Pretprošle je godine Energija projekt, tvrtka koja upravlja vjetroelektranom s 39 vjetroagregata, ostvarila dobit veću od 60 milijuna eura. Općina Brinje i Grad Senj ubiru svoj dio kolača. Mnogi smatraju premali.

“Jer je pogođena cijena od 1 lipe po kwh što je minimum minimuma. Da se tu nije mogla lokalna samouprava malo zauzeti i isposlovati bolje uvjete”, tvrdi vijećnik GV Senja Hrvoje Bezjak.

N1

Čini se da nije…

“To su danas važeće zakonske odredbe, i mi poštujemo Zakon, a kad zakonodavac bude mislio da to treba promijeniti sigurno da će nam ići u korist”, tvrdi HDZ-ov gradonačelnik Senja Jurica Tomljanović.

“I ja se slažem da je malo, ali to je država propisala i mi smo tu nemoćni”, ističe Zlatko Fumić, načelnik Brinja (HSS).

Godišnje tako Senj ostvari oko pola milijuna eura prihoda, a Brinje oko 150 tisuća eura. Iz Energija projekta danas nisu bili spremni za izjave, ali su nas idućeg tjedna pozvali na obilazak. Tada ćemo pokušati doznati kako i kada će biti otklonjeni nedostatci koji mještanima tik uz agregate ne daju spavati, a VE Senj – uporabnu dozvolu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare