“U grobnicu kraj mog oca pokopali su nepoznatu ženu. Tražili smo da ju maknu. Odbili su”

Crna kronika 31. sij 202418:26 1 komentar
Ilustracija/Pixabay

Tri godine u grobnici obitelji iz okolice Siska bila je pokopana njima nepoznata žena. Otkriva to nepravomoćna presuda donijeta zbog ovog pogrešnog ukopa. Dobili smo uvid u detalje sudske odluke.

Prema toj presudi Gradsko groblje Viktorovac, tvrtka u vlasništvu Grada Siska, mora vlasnicima grobnice u kojoj je završila kriva osoba platiti ukupno šest tisuća kuna odštete. Riječ je o naknadi za sve ono što su proživjeli, za stres i duševne boli koje im je prouzročila greška čelnih ljudi gradskog groblja.

Detalji tužbe protiv groblja

Tužbu protiv gradskih groblja podnijelo je troje članova obitelji čiji je otac i suprug preminuo u studenom 2019. godine. Pokopali su ga u grobnici koju su dobili na korištenje. Uredno su platili oba grobna mjesta i na desnu stranu pokopali svog preminulog.

U lipnju 2020. doživjeli su šok. Doznali da je na lijevu stranu grobnice, na mjesto koje je trebalo čekati suprugu preminulog, pokopana neka njima nepoznata žena. Iako su tražili od uprave groblja da ju premjesti, uprava to odbija.

“Čak su nam nudili drugu grobnicu i predlagali da tatu ekshumiramo i premjestimo ga tamo”, svjedočio je na sudu jedan od sinova.

Svađe na gradskom groblju

Pokojnikova sestra prisjetila se da je kraj groba nepoznate žene zatekla njezinog muža. “Pitala sam ga zar nije prije pokopa primijetio da je grobno mjesto uređeno. On mi je na to bahato odgovorio da se, ako imam problem, obratim upravi groblja i tražim pravdu. Svi smo zbog toga bili uzrujani. Bratu nismo mogli podići spomenik, a i pitali smo se gdje ćemo sahraniti njegovu suprugu kada je njezino grobno mjesto sada bilo zauzeto”, izjavila je na sudu sestra preminulog.

I njegovi sinovi prisjećali su se stresnih situacija zbog greške gradskih groblja.

“Prijatelj mi je javio da je u našoj grobnici pokopana neka žena. Naime, vidio je njezino ime na križu pa me obavijestio. Zvao sam gradska groblja no nisu željeli sa mnom razgovarati”, svjedočio je drugi sin.

Tko će biti ekshumiran?

Ispričao je i kako je naknadno dobio ponudu da ekshumira oca, te prebaci njegove posmrtne ostatke u drugu grobnicu koju su Gradska groblja Viktorovac bila spremna urediti o vlastitom trošku. Obitelj je to odbila i podnijela tužbu.

“Dobili smo pismo uprave groblja u kojem su nam se ispričali i najavili da će riješiti situaciju, no prolazile su godine bez da su išta napravili. Zato se moja baka jednom posvađala s obitelji te žene kada su se na Sve Svete susreli na groblju. Baka je zaprijetila da će lopatom iskopati tu ženu, bila je uzrujana, a i mene je sve to jako uzrujavalo”, naveo je drugi pokojnikov sin.

Odšteta zbog greške groblja

Sud je na kraju zaključio da su Gradska groblja Viktorovac doista pogriješila. Njihovom nepažnjom pokojnikovoj obitelji prouzročeni su tuga, uzrujanost i nelagoda. Zbog toga moraju platiti pravednu naknadu.

Presuda nije pravomoćna i obje strane imaju pravo na nju uložiti žalbu. Pokojnikova obitelj tražila je duplo višu odštetu, no sud je zaključio da je iznos od ukupno 6.000 eura dostatna naknada za ono što im se dogodilo. Na kraju je, proizlazi iz nepravomoćne presude, ekshumirano tijelo žene koja je greškom zakopana u njihovu grobnicu. Njoj je pronađeno novo posljednje počivalište.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare