Kosor: Hrvoj-Šipek nije govorila istinu, to otvara golema pitanja za Vladu

Vijesti 11. velj 202310:48 2 komentara

Bivša premijerka Jadranka Kosor u Novom danu je govorila o radu DORH-a, pritiscima na njega te novim SMS-ovima koji demantiraju neke izjave glavne državne odvjetnice.

Kosor je na početku podsjetila da glavne državne odvjetnike bira Sabor, odnosno vladajuća većina.

“Glavni državni odvjetnik mora biti osoba koja prije svega čuva Ustav RH, ali i ugled institucije na čijem je čelu”, napomenula je Kosor, a potom je kritizirala aktualnu glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj-Šipek.

“Državni odvjetnik u svom radu nikada bi smio razlikovati opozicijske i vladajuće zastupnike. To se, nažalost, dogodilo. Mislim da je prvo veliko poskliznuće mimo zakonskih i ustavnih ovlasti bilo to nesmotreno argumentiranje glavne države odvjetnice da se tu radi o pritisku opozicije jer se ide uskoro na izbore”, kazala je Kosor.

“Hrvoj-Šipek odgovorna za propuste”

Bivša premijerka ističe i da se mnoga važna pitanja, o kojima se sada raspravlja vezano uz DORH, ne bi otvorila da opozicija nije prikupila dovoljno potpisa i pogurala Izvješće o radu DORH-a na vrh dnevnog reda.

“DORH bi trebao imati prioritet i u roku dva, tri mjeseca nakon što izvješće o radu stigne u Sabor, Sabor bi ga trebao i raspraviti”, rekla je Kosor pa ukazala na dosta velikih primjedbi za koje se doznalo iz izvješća, a tiču se nedostatka novca, nedostatka kadrova, jako loših uvjeta rada državnog odvjetništva i smanjenja proračunskim sredstava za državno odvjetništvo.

Kosor dodaje da je smanjenje proračunskog novca za DORH neshvatljivo u trenutku kada se premijer hvali da novca ima.

“Državna odvjetnica je morala kukati u Saboru kako je stanje loše”, kaže Kosor.

Vezano uz priznanje Hrvoj-Šipek da je propusta u slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac bilo, ali da nije bilo namjerno, Kosor poručuje da je državna odvjetnica odgovorna ako takva institucija napravi propust.

“To je propust koji je onda pokazao da je to jedna ogromna afera za koju ne znamo dokle će doći. Tu se govori i o pronevjerama i navodnoj krađi europskog novca. To kompromitira rad tijela koje mora biti neovisno i uzor”, navodi Kosor.

Smatra da glavni državni odvjetnik mora biti osoba koja uživa respekt i koje se oni koji rade mimo zakona itekako moraju bojati.

“Najvažnije je da Hrvoj-Šipek nije govorila istinu”

Osvrnula se i na prepisku koju je objavio RTL, a prema kojoj je vidljivo da je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek u dva navrata komunicirala s Rimac. U prosincu 2018. godine s tadašnjom državnom tajnicom dogovarala je razgovor o koeficijentima za državne odvjetnike i kasnije oko Hrvatskih šuma. Međutim, u saboru je zastupniku Nikoli Grmoji rekla da nikad s njom nije komunicirala, osim kad je bila gradonačelnica.

“Nije pitanje o čemu su one razgovarale. Najvažnije u ovom otkriću RTL-a je što glavna državna odvjetnica na izravno pitanje zastupnika nije odgovorila istinu”, rekla je Kosor pa dodala:

“To sad otvara zaista ogromno pitanje i vrata velikim problemima, ali pitanja su u ovom trenutku isključivo za onog tko ju je predložio za glavnu državnu odvjetnicu, a to je Vlada.”

Kosor je ukazala i da je iznimno puno onih koji govore o problemima i aferama.

“Plenković to neće još dugo moći rješavati tako da svima koji ukazuju na činjenice nalijepi etiketu Putinovca, a činjenice su da je uhapšen ministar u mandatu i da vladajuću većinu drže i dva optuženika.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare