Pere li Ministarstvo ruke sitnim izmjenama Zakona o osobnim asistentima?

Vijesti 24. ožu 202311:47 0 komentara
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nakon 15 godina pisanja Zakon o osobnim asistentima napokon je u proceduri. U resornom ministarstvu upoznati su s problemima vezanim uz novi zakon jer su udruge u javnoj raspravi, pa i na prosvjedu jasno dale do znanja da je neprihvatljiv dio zakona prema kojem će, u slučajevima kada roditelj ima status njegovatelja, osoba s invaliditetom ostati bez asistenta.

Zakon se nalazi na dnevnom redu u Saboru i takav ide u prvo čitanje. Udruge se i dalje nadaju promjeni jer ako ostane ovako, boje se da osobe u statusu roditelja njegovatelja neće moći izaći iz kuće ni obaviti nešto jer će morati 24 sata dnevno skrbiti o djetetu.

Na naš upit s kojim se argumentom oduzelo to pravo osobama s roditeljima njegovateljima, Ministarstvo odgovara da će sitnu izmjenu odmah uvrstiti. Prema toj izmjeni roditelj će od Centra za socijalnu skrb moći dobiti malu satnicu osobnog asistenta o čemu će odlučivati komisija, čime je ministar otklonio argument da su “roditelji zarobljeni”.

Naime, radi se o najviše 22 sata mjesečno koliko će osobe s invaliditetom i njihovi roditelji moći dobiti pomoć. No, iz udruga upozoravaju da ni asistenata trenutno nema dovoljno na tržištu pa se i tu javljaju problemi.

“Vezano uz komentare zaprimljene tijekom e-Savjetovanja, a koji se odnose na osiguravanje usluge osobne asistencije korisnicima čiji roditelj ili drugi član obitelji ima priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja, ističemo kako je navedena primjedba uvažena na način da je propisana iznimka prema kojoj će se usluga osobne asistencije koju pruža osobni asistent priznati na temelju procjene Komisije za procjenu potrebe korisnika za uslugom osobne asistencije i onim korisnicima čiji roditelj ili drugi član obitelji ima priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja, a koja živi u dvočlanom kućanstvu ili su u kućanstvu dvije ili više osoba s invaliditetom, a najviše 22 sata mjesečno”, rekli su nam iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Dodatno su istaknuli da između dva čitanja i do konačnog donošenja Zakona postoji mogućnost interveniranja u određene odredbe. Hoće li do toga doći, vidjet ćemo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!