MUP nabavlja opremu za zaštitu granice. Ima li prijetnje za nacionalnu sigurnost? Evo što su nam rekli

Dino Stanin/PIXSELL

Na službenim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova RH nedavno su objavljene dvije vijesti koje se odnose na nabavu bespilotnih letjelica i vozila za, kako se navodi, "potrebe zaštite vanjske granice Europske unije".

Upitali smo MUP o kakvim je točno dronovima i vozilima riječ i budući da služiti za zaštitu granice, znači li to da postoji pojačana prijetnja hrvatskoj nacionalnoj sigurnosti pa postoji dodatna potreba za takvim vozilima i dronovima.

“Radi se o bespilotnim letjelicama malog dometa, odnosno više vrsta vozila za potrebe obavljanja nadzora državne granice, a radi zanavljanja postojeće tehničke opreme zbog prethodnog višegodišnjeg korištenja. I bespilotne letjelice i vozila imaju odgovarajuće karakteristike za korištenje na području vanjske granice Republike Hrvatske“, rekli su nam iz MUP, dodajući da se proces nabave provodi u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi.

Nakon što se postupak javne nabave završi, slijedit će odabir ponuditelja te potpisivanje ugovora sa odabranim pravnim subjektom, a potom njihova isporuka u skladu s rokovima koji će biti navedeni u Ugovoru, dodaju u odgovoru.

Iz MUP-a također ističu da ova nabava ne sugerira nikakvu pojačanu prijetnju hrvatskoj nacionalnoj sigurnosti uslijed straha od priljeva većeg broja migranata, osobito nakon intenziviranja sukoba na Bliskom istoku.

“Još jednom naglašavamo da se predmetna nabava provodi isključivo u sklopu višegodišnjeg planiranja aktivnosti nadzora vanjske granice, odnosno zanavljanja postojeće tehničke opreme zbog prethodnog višegodišnjeg korištenja, a ne zbog postojanja pojačane prijetnje hrvatskoj nacionalnoj sigurnosti”, kazali su nam iz MUP-a.

Akrap: Ilegalne migracije su bile i bit će izazov

Zaštitu granice i problem ilegalnih migracija za N1 je komentirao stručnjak za informacijske znanosti i sigurnost te vojni stručnjak Gordan Akrap.

“Nabava nije nužno povezana s procjenom o povećanju migrantskog vala. Dolazi zima i najavljuju se hladniji dani što će predstavljati klimatološko opterećenje za povećanje broja izbjeglica jer će i na moru i na kopnu biti teži i zahtjevniji uvjeti za putovanja”, ističe Akrap.

Također, on navodi da je ovaj potez MUP-a za pohvalu. “Obnova tehnike i povećanje pokrivanja područja koja su do sada možda bila slabije pokrivena tehničkim sredstvima – a analizama je utvrđeno da se koriste za ilegalne prijelaze – pohvalna je aktivnost”, naveo je, dodajući da je granica i inače bila dobro pokrivena tehničkim sredstvima.

Pojašnjava da i vrijeme svakako utječe na učinkovitost tehnike pa je možda i zbog toga došlo do potrebe za zamjenom dijela tehnike.

“Ilegalne migracije su bile, jesu i bit će izazov za sigurnosni i obrambeni sustav”, istaknuo je Akrap.

“Preventiva suzbijanja na granici podrazumijeva organizaciju represivnog sustava na tehničkoj, ljudskoj, organizacijskoj, informacijsko-komunikacijskoj razini. Treba raditi s lokalnim stanovništvom te lokalnim organizacijama civilnog društva, ali i spriječiti manipulaciju ovog procesa od onih koji u granično područje ulaze s namjerama poticanja ilegalnih migracija”, zaključio je Akrap.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok