Nikad manje prvašića. Demograf: Nacija smo koja stari i izumire

Vijesti 27. kol 202120:40 1 komentar
Goran Kovacic/PIXSELL

Školska godina počinje za 10 dana, a još uvijek se ne zna koliko točno djece kreće u prvi razred.

Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, rekao je da ćemo ove godine imati najmanje upisanih prvašića u povijesti Hrvatske i da ih ta činjenica ne iznenađuje.

“Imamo određeno smanjenje broja učenika općenito, ali i ovaj upis prvašića je znakovit i naravno da nismo sretni zbog toga. Cijela situacija u društvu, kad se digne optimizam, uopće drugačije stanje ne samo u obrazovanju, onda ćemo moći svjedočiti i rastu i propulzivnoj demografskoj situaciji”, rekao je Paljak.

“Nemamo još podatke koliko ih je upisalo”

Božo Pavičin, savjetnik ministra obrazovanja, za Index je rekao kako još uvijek nemaju točan podatak o broju upisanih prvašića.

“Te bismo podatke trebali imati do 1. rujna, do tad sve škole moraju upisati te podatke u sustav. Mi sad nemamo cjeloviti podatak koliko je djece dosad upisano. Preliminarni podaci su pokazali da će ih biti najmanje dosad, no ne znamo za koliko. Može ih biti za dvoje manje, može i za 200. Međutim, moramo vidjeti strukturu podataka upisane djece. Ne znamo sad u ovom trenu što stoji iza toga, zašto je dosad najmanje djece upisano”, rekao je.

Demograf: Nacija smo koja stari i izumire

Index je o ovom problemu razgovarao i s profesorom s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Marinom Strmotom.

“Hrvatska nema cjelovitu strategije za taj problem, a riječ je o problemu broj jedan u Hrvatskoj, no njime se nitko ozbiljno ne bavi. Najbolniji je udar ovaj pad broja djece te iako je to očekivano, mi se svake godine iznova čudimo kako pada broj djece. Sve manje prvašića znači da smo nacija koja stari i izumire. Hoće li ikad doći strategija da se taj problem krene rješavati, pitanje je”, rekao je.

Navodi kako je do toga došlo zbog pada fertiliteta te iseljavanja.

“Cijela Europa stari, no neki dijelovi Europe su jače ekonomski razvijeni pa se ondje i više ljudi doseljava pa nemaju toliki problem. No u Hrvatskoj je od početka 90-ih broj umrlih veći od broja živorođenih. To do danas nije zaustavljeno. Ovo nas apsolutno ne treba čuditi. Ovo je pad reprodukcije. To je čista matematika, imate veći broj umrlih od rođenih plus iseljavanje i dolazimo do pada broja djece”, kazao je Strmota.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare