Zlata Hrvoj-Šipek: Spekulacije o smjeni Vanje Marušić su potpuno neutemeljene

Vijesti 26. stu 202108:11 > 10:19 3 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

U petak se u Saboru održala zajednička sjednica Odbora za pravosuđe i Nacionalnog vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

Na dnevnom je redu sjednice bilo “Izvješće Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske o radu državnih odvjetništava u 2020. godini”, a podnositeljica zahtjeva je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek.

Na sjednicu je došla i glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek.

“Što se tiče rada i operećenja DORH-a u 2020. godini, primili smo 213.000 novih predmeta, iz 2019. u radu je ostala 41.000 predmeta. Riješeno je 213.000 predmeta tako da je nastavljen pozitivan trend smanjenja neriješenih. Smatram to izuzetnim rezultatima s obzirom na uvjete u kojima smo radili u 2020.”, rekla je Hrvoj-Šipek.

“Razinu kvalitete optužnica pokuzaje činjenica da je 97,48 posto optužnica potvrđeno. Što se tiče prvostupanjskih presuda, sudovi su donijeli presude u odnosu na 17.000 osoba od čega je 88,8 posto osuđujućih, a ostalo je pred sudovima 25.257 optuženih osoba bez presude”, rekla je.

Predsjednik Odbora Mišel Jakšić postavio je glavnoj državnoj odvjetnici nekoliko pitanja – je li vodstvo DORH-a bilo obaviješteno od USKOK-a o svemu što se radilo u slučaju Gabrijele Žalac, jesu li točne informacije o smjeni ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić te osjeća li osobnu odgovornost, s obzirom da vodstvo DORH-a imenuje vodstvo USKOK-a.

“Što se tiče predmeta Žalac, u tijeku je provođenje nadzora u radu nad tim predmetom USKOK-a, ali i drugim predmetima koji su povezani s njim. Tek kad ovaj andzor bude gotov i na temeljeu utvrđenih činjenica ja ću donijeti odluke. Spekulacije o smjeni Vanje Marušić su potpuno neutemeljene. Odluku neću donijeti pod pritiskom medija koji jedan dan navijaju za jednu, a drugi za drugu stranu. O rezultatima nadzora i svojoj odluci ja ću vas obavijestiti i vjerujem da to nećete dugo čekati”, rekal je Hrvoj-Šipek.

Za optužnicu u slučaju Agrokor rekla je da je povučena jer ako postupak protiv bivše državne tužiteljice koja je radila na tom slučaju završi s osuđujućom presudom, to bi bila osnova da padne cijeli predmet Agovor.

“Što se tiče predmeta Agrokora, s obzirom da je pokrenuta istraga protiv bivše tužiteljice tu činjenicu možemo gledati na dva načina: prvi – to je dokaz korupcije u Državnom odvjetništvu i drugi – to je spremnost DORH da se obračuna s korupcijom u svojim redovima”, rekla je te dodala da bi posljedice bile puno teže da se optužnica nije povukla: “To je jednostavno tako. To su jedini razlozi, nikakav strah”.

Nikola Grmoja pitao je Hrvoj-Šipek je li bila upoznata sa slučajem predmeta kako tvrdi ravnateljica USKOK-a Marušić te ju je pitao kad je potpisala nadzor za slučaj Žalac.

“Predmeti o kojima govorite su predmeti koji su započeli prije nego sam ja postala glavna državna odvjetnica. Ako ćemo tako ići, vjerojatno bih ja trebala odgovarati i za zločine na Golovom otoku. Angažiranje KMPG-a je bilo 2018. godine, a odluku su donijeli tadašnja županijska državna odvjetnica i glavni državni odvjetnik. I oni su analizirali situaciju na tržištu. Kad je potpisan nadzor? Informacije koje sam ja imala su bile drugačije. Izvješće je zaprimljeno u DORH-u 12. veljače 2020. godine, a ja sam dužnost preuzela u svibnju”, rekla je Hrvoj-Šipek.

Grmoja joj je rekao da ju to ne “abolira od odgovornosti”.

Na kraju sjednice Odbor za pravosuđe većinom glasova usvojio je Izvješće glavne državne odvjenitce za 2020. godinu.

Nakon Odbora u Sabor

Saborski zastupnici u petak nastavljaju s radom raspravom o izvješću glavne državne odvjetnice o radu državnih odvjetništava u 2020.

Izvješće glavne državne odvjetnice o radu državnih odvjetništava u 2020. na dnevnom je redu Sabora dulje od 60 dana, pa je Most prikupio zastupničke potpise temeljem kojih se Zlata Hrvoj Šipek poziva u Sabor. Tamo bi trebala odgovoriti ne samo na pitanja vezana za Izvješće, nego i na niz aktualnih, kakva su “slučaj” Agrokor i povlačenje optužnice, afera Softver u kojoj je uhićena bivša ministrica Gabrijela Žalac i druga.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja izvijestio je da je premijeru Plenkoviću uputio pismo u kojem od njega traži da opozove glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj-Šipek. Glavnu državnu odvjetnicu postavila je Vlada i jedino ona ima mogućnost pokrenuti njezin opoziv, a Sabor bi onda o tome raspravljao i odlučivao, pojasnio je Grmoja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare