HDZ i HSLS: Tema blokovskog parkinga je Zagrepčanima ukrala ljeto!

Vijesti 04. ruj 202413:16 0 komentara
Ilustracija / Matija Habljak/PIXSELL

Oporbeni zastupnici Kluba HDZ-a i HSLS-a te Kluba zastupnika Plavoga grada i neovisnih Fortuna i Rusak poručili su u srijedu kako na dnevnom redu sutrašnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine nema bitnih tema poput GUP-a, gospodarenja otpadom, parkiranja ili razvojnih projekata.

“Povijest se ponavlja. Bitnih tema na sjednici Skupštine nažalost nema, onih tema koje uistinu muče građane Zagreba, onih tema koje pune i novinske stupce”, kazao je potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, HDZ-ov Mislav Herman na konferenciji za medije.

Pri tome je rekao kako je tema blokovskog parkiranja Zagrepčanima “uništila i ukrala ljeto”, a neće je biti sutrašnjoj sjednici, kao ni teme Generalnog urbanističkog plana (GUP) iako je provedena javna rasprava.

Plave vrećice, javni prijevoz, GUP

“Plave vrećice nisu riješile problem zbrinjavanja otpada, a jednako tako blokovsko parkiranje neće riješiti prometni sustav u Zagrebu. Podsjećam kako se ovdje radi o starome prijedlogu pokojnoga gradonačelnika Bandića koji je već tada zbog otpora javnosti bio prepoznat kao nešto što ne treba donositi”, rekao je, dodavši kako gradonačelnik Tomislav Tomašević od prošle vlasti kopira i dobre i loše stvari.

Ocijenio je kako se u gradu generiraju gužve te kako je prvo potrebno riješiti javni prijevoz i sagraditi blokovske i javne garaže te velike parkinge na periferiji koji će biti povezani s centrom putem uređenog javnog prijevoza.

Pozdravio je to što je Tomašević za sada odustao od implementacije tog sustava te ga pozvao, ako to planira donijeti, da takvu odluku provede kroz raspravu u Skupštini.

Herman je također naveo kako izmjene GUP-a nisu u potpunosti u skladu sa zakonom ni urbanističkom strukom te nemaju razvojni karakter, već isključivo ograničavajući.

Govoreći o izvješću o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine, Herman je, između ostalog, ocijenio kako u Zagrebu i dalje “po aktivističkom modelu izostaju sveobuhvatna rješenja, a malim točkastim akcijama pokušavaju se riješiti veliki problemi”, dodavši kako kao prve stvari stavlja one koje bi trebale doći kao posljednje.

“Što je s nuklearnim ratom?”

Gordana Rusak, predsjednica Kluba zastupnika Plavoga grada (bivši Bandić 365) i neovisnih Fortuna i Rusak, ocijenila je kako smo u Zagrebu proživjeli “turbulentno vrijeme kroz ljetne mjesece”.

Što se parkiranja tiče, upozorila je kako nisu stvorili infrastrukturu koja bi olakšala trenutni kaos oko parkiranja te da je intencija blokovskog parkiranja “dublje posezanje u džep građana”.

Osvrnula se na točku koja se odnosi na plan pripravnosti i odgovora na radiološki i nuklearni izvanredni događaj, ocijenivši kako je vlast tome pristupila samo “pro forma” i da je plan opasan za građane.

“Budući da Europa i svijet plešu na rubu nuklearnog rata tražim od gradonačelnika da se uozbilji, preuzme odgovornost, krene u revidiranje popisa skloništa kojih imamo i krene u njihovo uređenje. Ovo je smiješno što on radi”, poručila je.

Član Kluba Ivica Lovrić složio se kako će iduća sjednica Skupštine biti bez sadržaja, ozbiljnih tema i razvojnih projekata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!