Preminula Katica Ivanišević

Vijesti 17. srp 202411:41 0 komentara
Damir Sencar / HINA / POOL / PIXSELL

Nekadašnja rektorica Sveučilišta u Rijeci, profesorica emeritus Katica Ivanišević, preminula je u 89. godini života, javlja Novi list.

Osim što je bila poznata kao prva žena na rektorskoj funkciji Sveučilišta u Rijeci, piše Novi list, bila je i prva žena rektorica sveučilišta u povijesti Hrvatske, kao i prva žena predsjednica jednog parlamentarnog, Županijskog, doma Sabora. Saborska zastupnica HDZ-a u Županijskom domu bila je od 1993. do 2001., dok je rektorsku funkciju obnašala od 1993. do 1998. godine.

Studij engleskoga, talijanskoga i latinskoga jezika završila 1966. na Filozofskome fakultetu u Ljubljani, gdje je 1981. doktorirala tezom Klasična bohema i beat generacija.

Bila je sveučilišna profesorica svjetske književnosti u Rijeci, Puli i Trstu, a studirala je i na King’s College u Londonu i na Facolta per gli stranieri u Perugi. Trajno zvanje redovitog profesora stekla je 1997. a počasno zvanje i naslov profesora emeritusa Sveučilište joj je dodijelilo 2004. Na Pedagoškom fakultetu u Rijeci bila je prodekanica, predstojnica Filološkog odjela i dekanica, a u dva mandata bila je i prorektorica Sveučilišta u Rijeci.

Bila je i potpredsjednica Izvršnog odbora Nacionalne grupe Sabora pri interparlamentarnoj uniji 1994., članica saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe 1995. Sredinom devedesetih bila je stalni član Predsjedničkog vijeća, savjetodavnog tijela predsjednika RH, bila je članica odbora za obilježavanje 50-te obljetnice pobjede antifašističke koalicije, kao i obilježavanja spomendana bleiburških žrtava i Križnog puta.

Objavila je četiri knjige, tri uređene knjige uz vlastitu studiju, više od 40 znanstvenih radova te mnogobrojne priloge i recenzije.

Dobitnica je brojnih nagrada. Tako je 1985. dobila Nagradu grada Rijeke, 1997. Nagradu za životno djelo Općine Omišalj, gdje je i rođena, a dodijeljena su joj i najviša državna odličja: Red kneza Trpimira s ogrlicom, Red Danice hrvatske i Red Ante Starčevića. Primorsko-goranska županija dodijelila joj je 2011. Nagradu za životno djelo, a Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci povodom njezinog 81. rođendana izdao je zbornik u čast prof. emerit. Ivanišević, koja je uz znanstvenu imala bogatu društvenu te političku karijeru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!