Provjerili smo: Gdje baciti lijekove kojima je istekao rok trajanja?

Gotovo svi imamo male kućne ljekarne sa zalihom osnovnih lijekova koji bi nam mogli zatrebati. Dogodi se, češće nego što bismo htjeli priznati, da tim lijekovima isteknu rokovi za upotrebu i da onda ne znamo što s njima.

Na svakom pakiranju lijekova stoji upozorenje da ih ne bacate u smeće. Iz čega bi trebalo biti jasno da ih ne treba bacati u smeće. Ipak, nije uvijek tako i velik dio građana stare neupotrebljive lijekove baca u smeće ili u wc.

Postoji i mnogo upozorenja o štetnom utjecaju ostataka lijekova koji dospiju u prirodu zbog neadekvatnog odlaganja.

Image by Arek Socha from Pixabay

Pokušate li pomoć naći na interentu, doći ćete do mnogo proturječnih savjeta, a neki od njih, moramo to reći, graniče sa zdravim razumom i nećemo ih ovdje ponavljati.

Ljekarne su obvezne uzeti stari lijekove

Najsigurniji način odlaganja starih i neupotrebljivih lijekova je da ih vratite u ljekarnu. Oni će znati kome ih proslijediti dalje kako bi se na siguran način uništili. U praksi ne izgleda uvijek kao da je ovo moguće, ali… Moguće je i po pravilima je. Konkretno, tako propisuje Pravilnik o gospodarenju medicinskim otpadom (Narodne novine” br. 50/15., 56/19., 84/21.)

Ljekarne u Republici Hrvatskoj moraju uzeti neupotrebljive lijekove koje građani donesu i zbrinuti ih na odgovarajući način.

“Ljekarne, osim bolničkih ljekarni dužne su od građana preuzimati farmaceutski otpad neovisno o njegovu podrijetlu. Veterinarske ljekarne i veterinarske ambulante dužne su od građana preuzimati stare veterinarske lijekove i/ili sličan farmaceutski otpad nastao pružanjem veterinarskih usluga u kućanstvima i/ili na poljoprivrednim gospodarstvima”, stoji u ovom pravilniku.

Gdje još možete odnijeti stare lijekove?

Spomenuti pravilnik definira još nekoliko mjesta na koje možete odložiti stare lijekove.

Jedno od tih mjesta su i reciklažna dvorišta.

“Reciklažna dvorišta dužna su, sukladno posebnom propisu, preuzimati medicinski otpad iz kućanstva”, piše u pravilniku.

Image by Pete Linforth from Pixabay

Tu su i zdravstvene ustanove, veterinarske ambulante… U slučaju da medicinsku njegu primate kod kuće, medicinski otpad su dužni zbrinut djelatnici ustanova koji obavljaju njegu i dužni su ga zbrinuti na trošak ustanove za koju rade, definirano je dalje Pravilnikom.

Što se događa sa starim lijekovima?

Odgovor na ovo pitanje potražili smo u Hrvatskoj ljekarničkoj komori.

Oni kažu kako se stari lijekovi, koje građani donesu u zdravstvene ustanove, ljekarne ili reciklažna dvorišta predaju ovlaštenim kompanijama koje ih uništavaju, odnosno, šalju ih na spaljivanje koje se provodi na propisani način.

Photo by Jonathan Gonzalez on Unsplash

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.