Sedam ključnih točaka rezolucije o genocidu u Srebrenici

Regija 23. svi 202416:26 0 komentara
ELVIS BARUKCIC / AFP

Opća skupština UN-a u četvrtak poslijepodne po hrvatskom vremenu u New Yorku trebala bi glasati o predloženoj rezoluciji kojom se traži proglašenje 11. srpnja Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Predlagači rezolucije su Njemačka i Ruanda, a pridružio im se niz zemalja kao sponzori, među kojima je i Hrvatska.

Srbija se izričito protivi rezoluciji te je snažnim lobiranjem predsjednik te države Aleksandar Vučić, poznat kao negator genocida u Srebrenici, pokušao zaustaviti njeno donošenje uz pomoć nedemokratskih saveznika – Rusije, Sjeverne Koreje, pa i Kine. Prema vijestima koje stižu iz New Yorka, izglasavanje rezolucije ne bi trebalo doći u pitanje, piše Tportal.

Ipak, očekuje se da će desetak zemalja glasati protiv nje, a nekoliko desetaka članica UN-a bit će suzdržano zbog srpske diplomatske ofenzive, posebice među nesvrstanim zemljama.

O rezoluciji će se odlučivati glasanjem na Općoj skupštini UN-a. Svaka od 193 država UN-a ima jednako pravo glasa, a za usvajanje potrebna je jednostavna većina, odnosno 97 glasova. Rezolucija je neobvezujuća, ali nesumnjivo će njeno usvajanje podići razinu svijesti o genocidu u Srebrenici diljem svijeta.

Glasa se na Općoj skupštini jer ne bi prošla u Vijeću sigurnosti, u kojem Rusija i Kina mogu uložiti veto.

Iako se u njoj nigdje ne spominju Srbija i Srbi, kada se bude govorilo ili učilo o genocidu u Srebrenici, neće se moći izbjeći spominjanje izvršitelja zločina i to je ono čega je Vučić svjestan. Genocid u Srebrenici ovom rezolucijom neće biti prepušten zaboravu vremena.

Kako piše Tportal, U rezoluciji se napominje da će se 2025. godine obilježiti trideseta godišnjica genocida u Srebrenica, kada je izgubljeno najmanje 8372 života, tisuće su raseljene te su obitelji i zajednice bile razorene.

Sedam je ključnih točaka

Prvo i osnovno je da će se 11. srpnja proglasiti Međunarodnim danom razmišljanja i komemoriranja genocida u Srebrenici 1995. te će se obilježavati svake godine.

Potom se navodi da Opća skupština UN-a bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici te potiče države članice da čuvaju utvrđene činjenice razvijanjem odgovarajućih programa u svojim obrazovnim sustavima.

Također, bezrezervno se osuđuje veličanje ratnih zločinaca, uključujući odgovorne za genocid u Srebrenici.

Ističe se važnost dovršetka procesa pronalaženja i identificiranja preostalih žrtava te poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida u Srebrenici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!