Sindikati protiv sindikata: “Mora nas izvlačiti Ustavni sud”

Vijesti 11. svi 202312:28 0 komentara

Rino Štorić iz Carinskog sindikata Hrvatske, neprezentativnog sindikata koji predstavlja zaposlene u državnoj službi u N1 Studiju objasnio je zašto je došlo do svađe među sindikatima i zašto su zbog novog dodatka kolektivnom ugovoru članovi njegovog i još tri sindikata digli ustavne tužbe i zbog čega bi mogli krenuti i u prosvjede.

Štorić je predstavnik dijela državnih službenika nezadovoljnih predstavljanjem u pregovorima s državom. Rekao je kako su trenutna četiri sindikata ujedinila u jedan i trenutno skupljaju potpise svojih članova kako bi mogli tražiti prebrojavanje koje bi državne službenike predstavljao u pregovorima s Vladom.

A gdje je puklo među sindikatima?

Po novom Zakonu, reprezentativni sindikati, oni koji mogu predstavljati radnike u pregovorima s vladom, i njhovi radnici imat će povlašteni status za razliku od nereprezentativnih sindikata i njihovih članova, odnosno, onih radnika koji uopće nisu u sindikatu. To mnoge radnike tjera da se ispisuju iz nereprezentativnih sindikata i upisuju u reprezentativne, odnosno tjera radnike koji nisu članovi da se učlanjuju u sindikate. Smatra kako je takav Zakon neustavan.

Štorić kaže da je kroz kolektivni ugovor za državne službenike njegovom sindikatu praktički zabranjen rad i djelovanje te da su već zbog toga digli ustavnu tužbu prije dvije godine.

Rekao je kako su sindikalne središnjice već više puta pokušale izboriti se da njihovi članovi ostvare veća prava od radnika koji nisu članovi sindikata.

“To u određenom smislu ima logike, zato što određena prava poput božićnice, regresa, prijevoza, uskrsnice, nisu obveza poslodavcu po bilo kojem zakonu. To je nešto što sindikati svojim pregovorima ostvaruju. Nakaradni zakon o reprezentativnosti koji je omogućio da o državnoj službi pregovaraju samo dva policijska sindikata omogućio je da i oni određuju pravila igre. No taj zakon isto tako obvezuje te sindikate da tijekom pregovora obavještavaju nepreprezentativne sindikate i omogućavaju im da putem njih daju prijedloge, pa praktički ispada da i mi pregovaramo osim što svoje prijedloge ne iznosimo na pregovaračkom odboru”, objašnjava Štorić situaciju.

“Mora nas izvlačiti Ustavni sud”

Na pitanje imaju li članovi njegovog sindikata iste benefite poput članova reprezentativnih sindikata, rekao je do toga još nije došlo iako su predstavnici najvećih sindikalnih središnjica prije dvije godine predložili uvođenje takve razlike koje su sad ušle u prijedlog Zakona o radu.

Rekao je i da je Željko Stipić, predsjednik reprezentativnog sindikata Preporod, rekao kako je takav prijedlog nakaradan. “Žalosti me činjenica da su reprezentativni sindikati i vlada učinili situaciju takvom da nas mora izvlačiti Ustavni sud“, rekao je Štorić.

Rekao je kako su četiri sindikata državnih službenika podigli Ustavne tužbe zbog novog Zakona o radu i nisu napadali nijedan drugi sindikat do prvog svibnja kad ih je napao čelnik SSSH Mladen Novosel nije napao zbog tih tužbi.

Pozvao je Novosela da objasni svoje optužbe.

Rekao je da su središnjice pridonijele razjedinjavanju sindikalne scene jer su dopustile da takav prjedog uđe u novi Zakon o radu.

“Imamo sindikate koji sve čine da nam zaustave rad, onemoguće prava, a nama to u državnoj službi rade već četiri godine”, rekao je Štorić i podsjetio da ovakvi prijedlozi postoje već dugo vremena.

Rekao je da je bivši ministar Josip Aladrović obećavao da neće takve prijedloge uvažiti i staviti ih u Zakon no da je s dolaskom novog minsitra, Marina Piletića, pred same pregovore izmjene zakona, promjenio mišljenje. “Kako se dogodilo da ovakva odredba uđe u Zakon umjesto ranijeg prijedloga, nama nije jasno, jer je ministar jasno rekao da mu je taj prijedlog diskriminirajući”, rekao je Štorić.

Rekao je da je moguće da će, ako ovakav dodatak kolekivnom ugovoru bude potpisan na Vladi, doći do velike štete po državni proračun, ako Ustavni sud donese pozitivnu odluku o njihovoj tužbi.

Govorio je o pregovorima o regresu, a kojeg vode reprezentativni sindikati s Vladom.

“U slučaju da se ovaj dodatak kolektivnom ugovoru potpiše, Carinska služba ima 2500 službenika, samo 70 ljudi će dobiti taj regres, ostali ne”, objasnio je Štorić o čemu se točno radi i zašto su podnijeli Ustavnu tužbu.

Kaže i da neki sindikati trpe egzodus članova koji zbog ovakvog prijedloga prelaze u reprezentativne sindikate.

Rekao je i da ako se svi ogluše na njihove prijedloge da će izaći i na ulice ako se ovakav dodatak Vlada potpiše te da će o tome obavijestiti europske i međunarodne sindikate i organizacije rada te obratiti se i Europskom sudu za ljudska prava. “Dakle, ako ovakav prijedlog središnjica prođe, jedna trećina će dobiti veći regres, a dvije trećine neće”, rekao je Štorić i poručio premijeru da i oni glasaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!