“Ako Vlada misli razgovarati sa svima posebno, to je smak svijeta. Anarhija”

Vijesti 08. svi 202316:40 0 komentara

O valu nezadovoljstva, prosvjedima pa i najavama štrajkova u Newsroomu je govorio Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Suci su krenuli u “bijeli štrajk” koji oni nazivaju mjerama upozorenja, no postavlja se pitanje mogu li dobiti razumijevanje javnosti.

“Mogu, javnost je u pravilu uvijek za povećanje plaća kada su katergorije poput liječnika koje svi trebamo, sudaca kada bismo htjeli riješiti neke sporove… Naravno, čitnjenica je da su te profesije prošlih godina ipak zapostavljane i očito smo se osvijestili ulaskom u eurozonu gdje smo mi u ondosu na tu Europu u koju smo ušli”, rekao je Novosel.

Potreban je potpuno novi sustav obračuna plaća

Premijer Andrej Plenković uvijek odgovoara kako su u njegovom mandatu plaće najviše rasle.

“Jesu, prvenstveno minimalna plaća koja je dosegla cilj od 50 posto prosječne i 60 psoto medijalne. Veći je problem što ostale plaće nisu pratile povećanje. U pravilu danas imate uranilovku gdje imate od najjednostavnijih do srednje složenih poslova, na gotovo svim tim razinama podjendake plaće ili 700 eura u brutu ili nešto malo veću. Mnogi još u kolektivnim ugovorima imaju plaće koje su daleko ispod minimalne, imaju neki i sustav bodova… Sustav mora ići od državnog, javnog pa do privatnog na novi način obračuna plaća gdje osnovica za obračun ne može biti manja od minimalne i tu se mora zadrijeti u koeficijente”, komentirao je Novosel.

Novosel smatra da je načinom na koji je Vlada pristupila rješavanju problema liječnika – direktno na razgovore s premijerom koji je onda riješio probleme – otvorena Pandorina kutija.

“U državnom i javnom sektoru još uvijek bi trebao postojati sustav pregovaranja. Pregovarati bi trebali sindikati… Kada kao Vlada jednu skupinu označite kao posebno važnu, počnete direktno pregovarati pa Vlada ide korak dalje pa te skupine udruga primi na razgovor sam premijer i s njime se dogovori maltene sve…. I što se moglo očekivati? Otvorila se Pandorina kutija, da takav prisutp žele i druge kategorije rada – medicinske sestre, tehničari, suci žele svoj zakon… Time ste zadrli u rušenje sustava kolektivnog ugovora. Ako Vlada sa svim radnicima posebno misli razgovarati onda je to smak svijeta. Nastat će anarhija. Model s liječnicima ruši kolektivno pregovaranje. Još uvijek upozoravamo Vladu da odustane od donošenju zakona radnopravnog statusa liječnika osim ako neće ono mijenjati samo ono što nisu materijalna prava. Ako hoće, sutra mogu očekivati da će svi tražiti svoj poseban zako.”, naglasio je Novosel.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!