Šuica: Građani EU-a zdravstvene usluge moći će ostvariti u drugoj zemlji članici

Vijesti 06. svi 202211:48 > 13:11 0 komentara

Potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju, Dubravka Šuica, gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala, među ostalim, projekt Budućnost Europe.

“Europska konferencija o budućnosti Europe završava 9. svibnja, na Dan Europe”, rekla je Šuica.

VEZANE VIJESTI

Dodala je da su u sklopu projekta slušali građane te njihovih 300 ideja pretvorili u 49 zaključaka, koje će predati trima čelnicima, Ursuli von der Leyen, Roberti Metsoli i Charlesu Michelu, koji će odlučiti što će dalje s njima i kako će ih implementirati u stvarne politike.

“Neće to biti jednostavno, to je vrlo zahtjevan posao, ali participativna demokracija pokazala se kao ona koja podupire predstavničku demokraciju i obogaćeni smo idejama građana. Bilo bi neozbiljno od strane institucija kad ne bismo poštovali ono što građani traže od nas. Unutar postojećih ugovora unutar Europske unije postoji mnogo prostora za primjenu većine ideja građana”, rekla je Šuica.

“Uz covid smo vidjeli da možemo digitalno poletjeti”

Istaknula je zdravstvene usluge, kazavši da će građani Europske unije zdravstvenu uslugu moći ostvariti u drugoj državi članici, a da će svaki liječnik opće prakse imati uvid u karton pa će lijekove moći dobiti kao i u matičnom gradu i zemlji.

“Naučili smo mnoge lekcije nakon covida i zbog covida i vidjeli smo kako i bez ugovora Europa može djelovati u tom smislu. Kad nacionalne države hoće i kad premijeri shvate da im je to važno, onda se to i dogovore, bez obzira što je zdravstvo nacionalna politika svake države, kao i obrazovanje”, rekla je Šuica.

Upitana za komentar slučaja zagrebačke trudnice Mirele Čavajde, kojoj liječnici u Hrvatskoj ne žele napraviti prekid trudnoće, unatoč tome što je njezino dijete pretrpjelo teške malformacije i koja zbog toga mora prekid trudnoće obaviti u Sloveniji, Šuica je rekla da se teži tome da se liječenje može vršiti i u drugim članicama Europske unije. “Tome je doprinijela i digitalna tranzicija i uz covid smo vidjeli da možemo digitalno poletjeti”, rekla je Šuica, kazavši da o konkretnom slučaju Mirele Čavajde ne zna dovoljno i da ga ne želi konkretnije komentirati.

Odgovor EU-a na rat u Ukrajini izvanredan

Upitana oko ruske invazije na Ukrajinu, zbog čega su milijuni Ukrajinaca napustili zemlju, Šuica je rekla da je odgovor Europske unije i njezinih institucija i zemalja članica bio izvanredan. “U utorak smo donijeli šesti paket sankcija, koji govori o zabrani uvoza nafte. Opet se čeka Vijeće i predsjednici vlada i država da to usvoje i provedu, s nekim izuzecima”, rekla je Šuica, dodavši da su ukrajinske izbjeglice zbrinute u brojnim zemljama članicama Europske unije, ne samo u Poljskoj, iako ih najviše želi ostati upravo u toj zemlji.

VEZANE VIJESTI

Zbog toga se Poljskoj daje i dodatna pomoć, rekla je potpredsjednica Europske komisije.

Komentirajući stanje u Bosni i Hercegovini, gdje se vode rasprave o izbornom zakonu, a hrvatski državni vrh inzistira na njegovoj promjeni da bi Hrvati iz BiH sami mogli birati svoga predstavnika, Šuica je rekla da je interes Europe da BiH funkcionira kao država.

“Ja smatram da Hrvati u BiH moraju imati načina birati svoga predstavnika. Nama su Hrvati prioritet, govorim u svoje ime i ime Republike Hrvatske”, rekla je Šuica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!