“Sve smo ovo već vidjeli jesenas. Hrvatska je u trećem valu korone”

Vijesti 16. ožu 202114:19 > 15:54 1 komentar
N1

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, nekoliko je puta u studiju N1 skrenuo pažnju na rastuću krivulju novozaraženih u Hrvatskoj. Objasnio je nekoliko vrsta posljedica.

“Mislim da je cjepivo i dalje svjetlo da kraju ovog dugog i mračnog pandemijskog tunela”, kazao je i potom komentirao to što je Hrvatska članica EU-a treća od kraja po broju cjepiva koje je do sada dobila u sustavu podjele na razini Unije:

“EU mora prisiliti farmaceute da isporuče dogovoreno”

“Naravno da očekujemo od EU-a, ako smo ušli u zajedničku nabavu lijekova, da se ravnomjerno rasporedi količina koja nam je na raspolaganju. Od EU-a očekujem da iskoristi sve mehanizme da prisili farmaceutsku industriju da isporuči ugovorene količine. Podsjećam da se značajan broj cjepiva proizvodi na teritoriju EU-a i odlazi u izvoz.”

VEZANE VIJESTI

“Nelogično je da se iz EU-a izvoze cjepiva, a istodobno u EU nedostaje”, podvukao je:

“EU kao moćna ekonomska sila u svijetu treba zauzeti čvršću poziciju… Ako su manjkavi ugovori, onda je odgovornost na onome tko je napravio te ugovore.”

“I prije ruskog cjepiva i eventualnog kineskih i sljedećeg, trebamo iskoristiti cjepiva koja se proizvedu na tlu EU-a”, kazao je odgovarajući na mogućnost uvoza Sputnika V, “Ako i dalje bude smanjena količina cjepiva od proizvođača, onda i to (Sputnik V) treba staviti na stol.”

Za aktualno zaustavljanje cijepljenja diljem EU-a, rekao je da je do sada upotrijebljeno 17 milijuna doza cjepiva AstraZenece, da je u EU-u upotrijebljeno više od šest milijuna:

“Prema zasad dostupnim informacijama iz struke, nema dokaza da je broj ugrušaka veći među cijepljenimna nego kod onih koji nisu cijepljeni.”

Istaknuo je da je “većina država donijela političku odluku”, a da je u Hrvatskoj stanje čak takvo da se pokušava primijeniti nekoliko različitih pristupa, da se pokušava o tome odlučivati na razini regionalne samouprave:

“Imamo HZJZ i Halmed, apeliram da se vjeruje tim institucijama.”

U svakom slučaju, objasnio je, i Hrvatska i cijela Europa u rastućoj su krivulji pandemije, a rizik od oboljenja i komplikacija uslijed covida-19, pa i smrti, čak i od post covid sindroma, nemjerljivo je veći od rizika AstraZenece.

U Hrvatskoj je procijepljenost među zdravstvenim radnicima dobra.

“Prije nekoliko dana bilo je procijepljeno 57 posto svih zdravstvenih radnika, to je sad sigurno preko 60 posto. Za liječnike je postotak i preko 90 posto”, kazao je i odmah objasnio zašto je baš sad to tako jako važno:

Sve se razvija isto kao i jesenas

“Mislim da smo mi ušli u treći val. Gledajući krivulje u Hrvatskoj, u susjednim zemljama, možemo reći da smo na pragu, na uzlaznom kraku, sigurno se radi o trećem valu koronapandemije. Svatko od nas može utjecati na to koliko će biti strma ta krivulja.”

VEZANE VIJESTI

“Sve to demantira one koji omalovažavaju opasnosti od epidemije, sve smo to već vidjeli jesenas. Najprije su u susjednim državama počeli visoki brojevi, pa broj hospitaliziranih i najteže oboljelih i umrlih. Onda smo to sve skupa vidjeli u jako intenzivnom obliku u Hrvatskoj jesenas. Upravo zato što smo to vidjeli, prošli, osjetili u zdravstvenom sustvu, trebamo apelirati”, kazao je.

“Koliko god se netko čudio prije dva, tri mjeseca da je, evo, u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori sve otvoreno, a nema epidemije, sadašnji podaci iz država upravo te osobe demantiraju. Virus je tu, pandemija je aktivna, djelujmo aktivno svaki od nas”, kazao je dr. Luetić.

Rekao je i to da nema govora da su se medicinari u Hrvatskoj, tako i HLK, kolebali u prijedlozima kako postupati u epidemiji u kojem trenutku:

“HLK i struka su bili vrlo konzistentni. Mi smo tražili strože mjere uvijek kad je bio veći broj zaraženih i hospitalizacija.”

“2.11. smo tražili strože mjere, a one su donešene gotovo mjesec kasnije. Mogle su se donijeti i prije, sama činjenica da je dva, tri tjedna poslije krenuo silazni trend hospitaliziranih, pokazuje da su mjere bile učinkovite”, rekao je:

“Trenutno imamo vrlo neravnomjerno kretanje epidemije na nacionalnoj razini, mislim da bi mjere (trenutno) trebalo donositi na lokalnoj razini.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare