Tek stiže kulminacija toplinskog vala, temperature će ‘skakati’ do 38 stupnjeva

Vijesti 20. lip 202122:32 > 22:49 0 komentara
Milan Sabic/PIXSELL/ilustracija

Živa na termometru u središtu Zagreba skočila je na 32 stupnja, ali tu nije stala. Drugi dan zaredom prešla je 33 i donijele teškoće građanima.

“Da nisam morala ići van, ne bih ni išla”, rekla je Dunja iz Zagreba, dodavši da dane provodi u kući.

No, temperature će skakati i sljedećih dana i još više – do 38 stupnjeva. “Tek slijedi kulminacija toplinskog vala u kojem smo se našli. Temperature mogu dosegnuti lokalno i 36, 37 u idućim danima”, kaže Tea Blažević, glavna meteorologinja N1.

VEZANE VIJESTI

Vruće je i u Splitu. Domaćima, ali ni turistima ne smeta. “Nije lako, osjeća se sparina pa to dodaje osjećaj težine, ali navikne se. Lito je u Splitu, ima ljudi, ide to polako kako triba”, govori Adrijan.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute građanima u kojima pozivaju oprez: “Važno je piti dovoljno tekućine, pravilno se hraniti, lakša hrana koja ima tekućine da ne dehidririamo, važno se skloinit u hlad, stanove držati što hladnijima kroz klimu, zasjenjene prozore ili provjetravanje. Važno je pogotovo za kronične bolesnike da nastave terapiju i još više se paze jer su osjetljiviji”, poručila je Tatjana Nemeth Blažić iz HZJZ-a.

Na meteorološkim kartama za sljedeći tjedan vide se i povremena osvježenja u obliku kiše, ali ona donose i neke druge probleme.

“Uvijek je dobro upozoriti da, s obzirom na ove visoke temprature, može rezultirati pojavom tuče tako da lokalno može biti izraženijih vremenskih prilika”, dodaje Tea Blažević.

DHMZ objavio upozorenje na toplinski val

Upozorenje je na snazi od 20. lipnja. Već u nedjelju je za dio Hrvatske na snazi žuto upozorenje, a u ponedjeljak će biti na snazi za cijelu Hrvatsku. Jutarnja temperatura zraka bit će od 17 do 21, na Jadranu između 21 i 24 stupnjeva.

Najviša dnevna od 32 do 37 stupnjeva.

DHMZ

Savjeti doktorice Hitne pomoći

Dejana Martinić iz zagrebačke Hitne pomoći rekla je da zadnjih nekoliko dana imaju pojačan broj intervencija zbog prvog ovogodišnjeg toplinskog vala. Dala je i nekoliko savjeta kako si pomoći kod velikih vrućina.

Ljudi ne bi trebali izlaziti iz klimatiziranih prostora na velike vrućine – organizam se jednostavno ne stigne prilagoditi.

Starije osobe, trudnice i mala djeca trebala bi izbjegavati izlazak između 10 do 19 sati. Ako to nije moguće, doktorica preporučuje laganu i pamučnu odjeću, sunčane naočale i zaštitu za glavu. Prehrana treba biti lakša, a važno je i smanjiti unos žestokih pića.

Hladna pića se ne preporučuju: “U velikim vrućinama važno je da se pije i prije nego osoba osjeti žeđ. Dobro je malo po malo piti tekućinu. Bitno je piti veliku količinu izotoničnih napitaka.”

Ako osjetite znojenje, jaku glavobolju ili tresavicu, bitno je da se sklonite sa sunca, navodi doktorica. Ako se smetnje nastave, potrebno je nazvati Hitnu pomoć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!