U Hrvatskoj pet brodova pod sankcijama. Što se dogodilo s ruskom jahtom?

Vijesti 18. sij 202322:25 1 komentar
Ivo Cagalj/PIXSELL

Od početka rata i nametnutih sankcija Rusiji, zamrznuta je imovina mahom oligarha, ali i drugih ruskim državljana u drugim zemljama, tako i u Hrvatskoj. Vile, kuće, jahte... A onda je jednog sunčanog prijepodneva iz Betine jedna jahta jednostavno otplovila. Kako, kamo, zbog čijeg propusta, ako ga je bilo... - ne zna se.

U marini u Skradinu jedan je od ukupno pet brodova koje je Hrvatska stavila pod sankcije. Mnogi mjestani prvi put čuju – drugi – dobro upućeni.

“Ne znam ništa”, kaže jedan mještanin, a drugi dodaje: “Znam da je tamo na onome dijelu i koliko znam, dobro je čuvana pa mi nije jasno kako je ona iz Betine otplovila u Tursku.”

O kojoj se jahti radi, kako se zove i čija je – u marini ne žele reći.

U marini tek potvrđuju da imaju jednu jahtu koja je pod sankcijama. Ali, nikakve druge detalje ne žele otkriti. Kažu da je dobro čuvaju kao i ostale brodove, da imaju 24 sata dnevno mornare i zaštitare koji obilaze brodove i videonadzor.

Druga blokirana jahta nalazi se u Trogiru: povezana je s Viktorom Medevčukom, bliksim prijateljem Vladimira Putina. Osim pod sankcijama, ona ima i sudske zabrane koje je tražio glavni ukrajinski državni odvjetnik kao osiguranje zbog kaznenih djela. A na jahti su svojedobro provedene i pretrage koje je tražio FBI.

Gdje se nalaze ostale jahte?

“Blokirana je na traženje Ukrajine, zbog postupka koji se protiv vlasnika te jahte vodi u njihovoj državi. Koja su djela? Ne znam, navedeni su članci iz njihova zakona, ali s obzirom da je ratno stanje možda je vezano za ratne zločine. Veleizdaja, terorizam? Može biti”, rekao je Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

Treća je jahta, prema neslužbenim informacijama na Lošinju. Četvrta u marini nedaleko od Splita – država ih sada, kaže, jače nadzire nakon što je jahta Irina Vu još u listopadu očito bez većih problema isplovila iz Betine. Kako je to moguće – još uvijek istražuje Ministarstvo mora. U tijeku je unutarnji nadzor.

Neslužbeno, ministar je danas odradio sastanak sa svima uključenima unutar Ministarstva, a sutra bi se trebao sastati sa lučkim kapetanom iz Šibenika i voditeljem ispostave Betina. Kako je jahta Irina Vu unatoč sankcijama očito neometano isplovila iz Hrvatske, moglo bi biti poznato krajem tjedna, oko petka.

Ruski oligarh negira da je vlasnik

A hrvatskim medijima javio se i Ališer Usmanov – čovjek čije se ime povezuje s jahtom Irina Vu. Kaže niti je on vlasnik, niti je oligarh.

“Gospodin Usmanov nema nikakve veze s jahtom Irina VU i ne može se ni na koji način povezivati s nestankom te jahte iz marine Betina. Gospodin Usmanov i gospođa Irina Viner više nisu u braku.”

U Povjerenstvu koje je odredilo sankciju, unatoč nekim informacijama da nije bila zamrznuta, tvrde- bila je. I odgovaraju Usamnovu. “Vlasnik je osoba koja je povezana s listiranom osobom.”

Tri je mjeseca državi trebalo da otkrije da jahte više nema, a 35 metarski brod sa suhog veza spušten je u more. Peteročlana posada navodno sa svim papirim bez poteškoća je prošla sve institucije pa i graničnu policiju kojoj, prema neslužbenim informacijama, u sustavu nije ništa signaliziralo da je pod mjerama.

“Prije svega, istraga je tu ključna, ne bih nikoga optuživao dok ne vidimo konkretno, ali kazem za nas je to grubo kršenje sankcija, a jer je jahta bila zamrznuta”, kazao je Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova (MVEP).

Oporba kritizira

Zabrana isplovlavanja lučkog kapetana jest postojala, a iako Matušić pokušava relativizirati propuste države – oporba ih ne prestaje isticati. Pitanja nisu zaobilazila ni koalicijske partnere.

“To je ozbiljan propust, to je ono što smo govorili jučer, Plenković u Bruxellesu preuzima obveze i čim dođe u Hrvatsku, to se ne provede”, rekao je Peđa Grbin (SDP).

“Jahte ruskog tajkuna nestaju kao kaići, to je politika ove Vlade, a predstavljaju se kao veliki borci za Ukrajinu”, istaknuo je Nikola Grmoja (MOST).

“Može biti namjera, vidjeli smo, sigurno postoji mogućnost. S druge strane, država je toliko nefunkcionalna da može izgubiti jahtu”, kazala je Ivana Kekin.

Dario Hrebak (HSLS) kaže da treba kazniti onoga tko je odgovoran. “Kad su Rusi u pitanju, sve se može dogoditi, ali mislim da to ima veze s korupcijom.”

U istragu su ukljucene i policija i SOA te se njihovi zaključci još čekaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare