Oporba napala vladu zbog jahte: Ovo je gore od glupog

Vijesti 18. sij 202317:58 0 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Predstavnici oporbe upozorili su u srijedu na ozbiljan propust države zbog slučaja zaplijenjene jahte ruskog oligarha bliskog Vladimiru Putinu, koja je nestala iz marine Betina na otoku Murteru.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je novinarima da ne zna što bi bilo gore – ako se to dogodilo planski ili zbog nemara.

Neodgovornost Vlade

“Jučer su me upozorili da sam možda bio pregrub kad sam za nekog rekao da je glup, ovo je gore od glupog”, kazao je Grbin.

Jahta od 35 metara, koja je bila na suhom vezu, spuštena je u more nakon čega ju je trebalo opremiti, pokrenuti, voziti se kroz hrvatsko teritorijalno more i zatim izaći izvan granica.

“To nije televizija ni mobitel, to je ‘sitna mala jahta’ koja košta vjerojatno više nego svi naši stanovi i kuće stavljeni na hrpu”, rekao je ustvrdivši da je plovilo trebalo plombirati.

Nikola Grmoja (Most) smatra da se u tom slučaju radi o neodgovornosti Vlade. Ako pričate o sankcijama Rusiji i zaklinjete se u Ukrajinu, a onda se dogodi tako nešto, to znači neodgovornost Vlade, radilo se o namjeri ili o potpunoj nefunkcionalnosti države.

Grmoja je pritom podsjetio kako je Vlada prije glasanja o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj “moralno ucjenjivala zastupnike”, kao i kod cijepljenja.

Ivana Kekin iz Kluba zeleno-lijevog bloka smatra kako je nužno da netko podnese odgovornost nakon što se utvrdi što se dogodilo.

“Može biti namjera, a s druge strane naša je država toliko nefunkcionalna da može izgubiti jahtu. Nama propadaju EU fondovi, gubimo milijarde, pa jedna jahta više-manje”, rekla je.

Inflacija, euro i obnova

Oporbenjaci su govorili i o inflaciji, najavljenim izmjenama Zakona o obnovi i posljedicama uvođenja eura.

Podaci o inflaciji za prosinac pokazuju da je ona i dalje 13 posto, a najviše zabrinjava, kaže Grbin, što motor inflacije više nije energetika već cijene hrane i osnovnih živežnih namirnica.

Grbin smatra da je HDZ-ova Vlada tu potpuno podbacila, a koliko je ponašanje vladajuće većine neodgovorno pokazuje to što je zadnja rasprava o inflaciji i stabilnosti cijena u Hrvatskoj u Saboru održana još u jesen 2021.

Upitan jesu li “bijele liste” trgovaca dobra ideja, odgovorio je kako je trebalo napraviti “crne liste” prije godinu dana, ali Vlada nije na vrijeme uvela mjere.

Za izmjene Zakona o obnovi, koje je najavio novi ministar Branko Bačić, ne može reći hoće li ih podržati jer ne zna što će biti u tim izmjenama. No, oporba je sakupila potpise pa će sljedećeg tjedna raspravljati o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade na obnovi.

Grmoja će vidjeti hoće li podržati izmjene Zakona o obnovi, ali smatra da je za to kasno, podsjetivši da su od početka govorili da je zakon štetan i da obnovom treba upravljati iz jednog središta, što se sada predlaže.

Most je također više puta upozoravao da je u svim zemljama koje su uvele euro došlo do poskupljenja, a Hrvatska je uvela euro u najgorem mogućem trenutku velikog rasta inflacije.

Što se tiče prijedloga o izradi tzv. bijelih lista na kojoj bi se nalazili trgovci koji nisu neopravdano podizali cijene, Grmoja smatra da je sad prekasno.

Vladajući “odlijepljeni od stvarnosti”

Andrej Plenković i vladajuća većina nisu svjesni kako žive hrvatski građani. Kada nekome ‘crkne’ bojler, a istovremeno je dobio pozivnicu za vjenčanje, on mora podići nenamjenski kredit”, rekao je.

Zaključio je da su vladajući “odlijepljeni od stvarnosti” i ne zanima ih obnova Banovine ni inflacija, bave se Ukrajinom, a istovremeno im nestaju jahte ruskih tajkuna, koji su pod sankcijama.

Ivana Kekin kaže kako je ulazak u eurozonu pokazao gdje Hrvatska stoji u usporedbi s drugim EU članicama.

“Postalo je jasno, crno na bijelo, da su hrvatske plaće među najnižima u EU-u, ali smo zato u vrhu po cijenama“, ističe Kekin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!