VIDEO / Donosimo vam događaje koji su obilježili 2023. u Hrvatskoj: Počelo je s eurom, a ostali smo bez 4 ministra

Vijesti 31. pro 202307:14 0 komentara

Po čemu ćemo pamtiti političku 2023. godinu? Počela je ulaskom Hrvatske u šengenski prostor i uvođenjem eura, nastavila se rastom inflacije i brojnim prosvjedima zaposlenih u javnim i državnim službama koji su tražili i uglavnom dobili povišice, a kraj godine obilježili su prosvjedi svinjogojaca u Slavoniji. Plenković je smijenio četvero svojih ministara, a tijekom cijele godine nastavio se verbalni rat premijera i predsjednika. Pregled godine pripremio je Elvir Mešanović.

Točno u ponoć prije godinu dana povijesni trenutak za Hrvatsku – otvorili smo vrata Europi bez granica. Ulazak u Schengen slavio se diljem Hrvatske. Tim povodom na granici i predsjednica Europske komisije.

Istog dana i prva kava u eurima. Hrvatska je ušla u eurozonu. Hrvatska je članstvom u Eurozoni i Schengenu ušla u odabrano društvo koji broji 420 milijuna građana Europe.

Deset mjeseci kasnije zbog ilegalnih migracija i opasnosti od terorizma Slovenija privremeno ponovno uvela granične kontrole. A puno ranije, odmah nakon Nove godine, hrvatski građani osjetili su velike cijene u eurima.

Trgovci se kleli da cijene dizali nisu, a Vlada prijetila inspektoratom i kaznama. Vlada je naknadno zamrznula cijene određenih proizvoda, a građani su se u šoping uputili preko granice. Skup život i male plaće natjerale su razne skupine društva na prosvjede. Prvo su se pobunili liječnici. Prosvjedovali su i štrajkali brojni – suci, policajci, prosvjetari, ali Vlada nije očekivala najduži štrajk u povijesti Hrvatske. Pet tisuća pravosudnih službenika reklo je dosta malim plaćama.

Vlada je pokušala proglasiti štrajk nezakonitim i umanjiti plaće. Predsjednik je zbog blokade sustava sazvao izvanrednu sjednicu Sabora. Na kraju su se našli na pola puta.

Hrvatska javnost mjesecima je pratila slučaj Zambija. Četiri hrvatska para mjesecima su bili u zambijskom zatvoru pod optužbom da su trgovali djecom, odnosno da su djecu koju posvajaju u stvari ilegalno kupili. Nakon šest mjeseci pritvora Hrvati su se vratili kući s posvojenom djecom iz Konga.

A Hrvatska je više puta u godini morala izvlačiti svoje državljane iz drugih zemalja. Primjerice iz Pojasa Gaze nakon početka novog sukoba s Izraelom. No Vlada je zatražila i povrat troškova.

Više od stotinu hrvatskih navijača četiri je mjeseca bilo zatvoreno u Grčkoj zbog sukoba s navijačima AEK-a u kojem je ubijen jedan grčki navijač. Po povratku u Hrvatsku nisu bili raspoloženi za medije.

U 2023. pao je i slučaj Agrokor. Financijsko vještačenje koje je iz hrvatskog proračuna plaćeno vrtoglavih milijun i 300 tisuća eura proglašeno je nezakonitim, a trebao je to biti ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih.

Još četiri ministra Plenković je smijenio u 2023. Prvo u siječnju ministricu Natašu Tramišak zbog gubitka povjerenja. A istog dana Plenković smjenjuje i Ivana Paladinu zbog spore obnove i loše komunikacije.

Naizgled miran vikend u studenom pokvario je ministar Mario Banožić koji je skrivio prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom. Zbog ministrovog neopreznog pretjecanja poginuo je otac dvoje djece. Plenković nije imao puno izbora.

Mjesec dana kasnije odlazi i ministar gospodarstva Davor Filipović. Tjednik Nacional objavio je da je posebni savjetnik ministra Jurica Lovrinčević nudio lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV zakup oglasnog prostora, a zauzvrat je tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica novca.

Ministar je dugo i izdržao s obzirom da je zaratio s Franom Barbarićem zbog afere Plin za cent. Prije ministra morao je otići i Barbarić, ali tek nakon što je DORH digao optužnicu protiv njega zbog ilegalne gradnje.

Tražila se i ostavka ministrice Marije Vučković, no ona je opstala u Vladi. Smjenu su tražili nezadovoljni svinjogojci nakon pojave afričke svinjske kuge.

Striktne mjere poput eutanazije svinja nisu im se svidjele pa su blokirali i granične prijelaze. Natezanje s Vladom trajalo je dva tjedna.

I ovu godinu obilježio je disfunkcionalan odnos Banskih dvora i Pantovčaka.

Moglo je, ali nije. Godine prolaze, a sukob dva brda sve je ozbiljniji. A pred nama je još superizborna godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!