Zagrebački pročelnik o prijedlogu DP-a za majke odgojiteljice: To bi imalo negativne učinke na djecu

Vijesti 15. svi 202422:47 0 komentara

Resorni pročelnik u Gradu Zagrebu Luka Juroš gostovao je u Newsnightu kod Nataše Božić gdje je govorio o upisima u vrtiće u Zagrebu koji su krenuli u ponedjeljak 13. svibnja.

Juroš je komentirao prijedlog Domovinskog pokreta o uvođenju mjere majke odgojiteljice.

“Mislimo da takva jedna mjera može potencijalno imati izuzetno negativne učinke. Prvenstveno na djecu jer znamo da je za djecu potrebna kako socijalizacija tako i kvalitetan odgoj i obrazovanje koje dječji vritći u Hrvatskoj svakako pružaju. Ne možemo zamisliti da bi djeci netko to htio uskratiti. Na temelju iskustva Grada Zagreba znamo da je to štetno za djecu.”

U ponedjeljak 13. svibnja otvoreni su upisi u zagrebačke vrtiće i traju do 23. svibnja. Prvi rezultati, kaže Juroš, bit će 19. lipnja, i provode se kroz online sustav e-upisi Grada Zagreba. “Svaki roditelj ili skrbnik može se uključiti u taj sustav isto kako se uključuju u sustav e-građani.”

Prošle godine je bila ogromna navala na vrtiće, a Juroš kaže da bi ove godine situacija trebala biti bolja.

“Prošle godine smo vratili u vrtiće djece iz mjere roditelj odgojitelj. Prošle godine smo imali ogromno povećanje prijava za jaslice. Predvidjeli smo veći broj mjesta u jaslicama ove godine. Do rujna imat ćemo pet završenih vrtića s oko 550 novih mjest”, poručuje Juroš i dodaje da će do rujna biti tisuću mjesta više u odnosu na prošli svibnaj.

Juroš je najavio da će Grad Zagreb razmotriti da se djeci s poteškoćama, koja se nakon rehabilitacija u SUVAG-u vraćaju u upis u redovne vrtiće, omogući da im se već od iduće godine omoguće raniji upis

“Razmatramo možemo li upise za djecu s teškoćama možda pomaknuti malo ranije kako bi svi roditelji s djecom s teškoćama mogli ranije imati više vremena za razgovore i promejne koje su eventualno potrbene. Takvu vrstu promjena u ovom trennutku, kad još postoji pitanje slobodnih mjesta, je još prerano napraviti, ali ovisno o rezultatima upisa, razmotrit ćemo to za iduću godinu.”

Prelazak na devetogodišnje obvezno obrazovanje?

Vlada je najavila promjene u predškolskom obrazovanju, što znači da bi se fond sati trebao povećati s 250 na 700. Juroš je objasnio što to znači.

“To znači da Hrvatska prestaje biti jedina država u Europskoj uniji s osmogodišnjim obveznim obrazovnjem i napokon prelazimo na devetogodišnje. To je dobro”, tvrdi Juroš i dodaje da roditelji prepoznaju da tu godinu prije škole djetetu trebaju neke aktivnosti.

Iako je prijedlog pohvalan, ozbiljno je pitanje modela po kojem bi se to provodilo, ističe Juroš.

“U ovom trenutku obvezno obrazovanje je u školi i financira ga država, a ovaj prijedlog predlaže da se obvezno obrazovanje makne iz škole, stavi u dječji vrtić i da ga financiraju oni koji financiraju vrtiće, a to su gradovi i općine.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!