Žestoka rasprava u Hrvatskoj o poklonima na kraju godine

Vijesti 30. svi 202113:41 > 13:43 0 komentara
Izvor: Unsplash

Prilično žestoka rasprava pokrenuta je nakon objave poznatog profesora.

Vedran Đulabić, izvanredni profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu napisao je na svom privatnom profilu na Twitteru: “Nema ovom društvu naprijed dok god je normalno da roditelji na kraju školske godine skupljaju novce za kupovanje poklona tetama u vrtićima, nastavnicima i razrednicima u školi.”

Nakon što se ispod njegovog tweeta razvila burna rasprava, Đulabić se ponovno oglasio. “Ako smatrate da je u redu na Balkanu od malih nogu slati poruku da javni zaposlenici trebaju dobiti poklone za to što rade posao za koji su plaćeni, ne mogu vam ja puno pomoći. Ne čudite se plavim kuvertama, jer to su samo znakovi pažnje”, napisao je.

Za Net.hr Đulabić je rekao kako nije očekivao da će njegovi tvitovi postati vijest jer je riječ o osobnom razmišljanju.

“Kada djeca nešto sama naprave kao izraz zahvalnosti svome nastavniku to je OK. Ali zašto bi to morao biti materijalni poklon? To može biti pjesma, slika, mogu djeca nešto zajednički izvesti… i slično. Ne mora se zahvalnost uvijek iskazati materijalnim poklonom”, kazao je Đulabić za Net.hr, dodavši da su i u njegovoj okolini podijeljena mišljenja oko toga.

Ističe kako nije želo reći da su tete u vrtiću i nastavnici u školi korumpirani.

“Naravno da nisu. Moja oštrica nije bila uperena prema njima. No, jesu li to neke subliminalne poruke koje se time usađuju djeci – radije pitajte nekog sociologa”, rekao je Đulabić u kratkom razgovoru.

Reakcije iz sindikata

Đulabićevo mišljenje komentirao je sociolog Dragan Bagić.

“Prvo i osnovno, besmisleno je govoriti o tome da se time stvara nekakvo koruptivno okruženje kad ono postoji već desetljećima, ako ne i duže. Davanje plavih koverti ne može se povezati s time. Dapače, obrazovanje, pogotovo na tim nižim razinama, u vrtiću i osnovnoj školi, vjerojatno je najslobodnije od toga. Davanje poklona učiteljicama je grupna akcija, dok korupcija podrazumijeva individualne benefite. Ovdje je riječ o grupnom poduhvatu cijele grupe, učenika nekog razreda, kojim se iskazuje zahvalnost. Da budem jasniji, i ja mislim da to nije neka dobra praksa, ali nema veze s korupcijom. U tome je poanta. Zadaća svakoga, pogotovo u javnom sustavu, jest da svoj posao obavlja maksimalno profesionalno. Trebalo bi uvesti praksu kritike kada netko ne obavlja svoj posao profesionalno, a ne kada to čini”, rekao je sociolog Bagić za Net.hr.

Na Đulabićeve izjave reagirali su i iz sindikata. Željko Stipić, profesor hrvatskog jezika i predsjednik školskog sindikata Preporod prilično ogorčeno je reagirao na ono što je Đulabić apostrofirao u svome tvitu. Nazvao je to “lupetanjem”.

“Ako je to najveći problem u ovome društvu, onda mi ne da idemo naprijed, nego smo daleko ispred sviju. To je karikaturalno. Stvarno sam čuo svakojakih primjedbi otkad radim u školi i otkako sam u sindikatu, ali ovakvo nešto još nisam čuo. A naročito dati toj tvrdnju težinu da “ne možemo naprijed”. Bojim se da se radi o efektnoj doskočici. Želim vjerovati da je tako”, kazao je Stipić.

On smatra da su u pitanju lijepi običaji.

“Kaže se ‘bolje da nestane selo nego običaji’. Ljepota je toga što se ljudi, i učenici i roditelji, vezuju uz učitelje. Ja sam se školovao prije 35-40 godina i znam da je bilo uobičajeno na kraju školske godine pokloniti nešto učiteljima, nešto simbolično. Često i nešto što je djelo ruku samih učenika. Naprosto se radi o nekakvom rastanku i uspomenama. To ne znači da mi djecu odgajamo i da im tim primjerom pokazujemo kako u životu stvari treba rješavati plavim kovertama. Ako je to problem za državu, onda stvarno ne znam…”, zaključio je Stipić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!