Znate li koliko treba za hranu djeci u školama? Koliko je na računu Dane Škugora

Vijesti 11. ruj 202211:11 1 komentar
N1

U Točki na tjedan gošća je bila Olja Družić Ljubotina, pokretačica inicijative Pravo svakog djeteta na školski obrok. Govorila je o naporima inicijative da se svakom školarcu u Hrvatskoj osigura pravo na topli obrok.

“Prije šest mjeseci primio nas je premijer. Sastanak je bio u veoma optimističnim tonovima i dao je zeleno svjetlo ministrima da se problem univerzalne prehrane za svu djecu u Hrvatskoj riješi.

Tada sam optimistično govorila jer nam je dao puno materijala za to. No, prošlo je šest mjeseci i nema konkretnih pomaka. Ipak, uslijedili su sastanci s nekim od ministara i delegirano je da se napravi cjelovita analiza prehrane u školama. Imali smo nekoliko dobrih sastanaka s ministricom Vučković. Situacija je stala negdje prije ljeta, što ne znači da se to neće nastaviti”, rekla je.

VEZANE VIJESTI

Kako navodi, ne postoje podaci o tome koliko je djece gladno u školama, ali možemo sumnjati.

“U Hrvatskoj postoji oko 14000 djece koje žive u dubinskom siromaštvu, kojima su zajamčene minimalne naknade. S druge strane imamo oko 270000 djece koji primaju dječji doplatak, koji zapravo primaju obitelji s djecom koje su u riziku od siromaštva. Ravnatelje smo pitali ima li gladne djece i 40 posto njih reklo nam je da ima djece koji bi imala pravo na besplatan obrok, ali ne ulaze u kvotu te ne pojedu niti jedan obrok tijekom cijelog školskog dana”, rekla je.

Kaže da su ministarstva dobila zadatak da dobiju cjelovitu analizu koliko je takve djece u školama.

“Imamo podatke da se radi na tome. I dalje ćemo pritiskati Vladu i ministarstva da se to riješi. Brine nas to što ministarstvo obrazovanja izlazi s čuvenom 2027. godinom kada će se iz MPO sredstava riješiti i problem te prehrane. Ne dolazi u obzir da se taj problem razvlači do tada”, rekla je.

Kaže da se povećava broj roditelja koji djeci ne mogu priuštiti topli obrok. Povećava se i broj ravnatelja koji posežu za ovrhama.

“Mislim da je strašno da se poseže za time u slučaju roditelja koji to ne mogu plaćati, ne zato što su nemarni, veći zato što su nezaposleni ili imaju financijske poteškoće. Mislim da je ovrha socijalno neosjetljiv institut koji se ne bi trebao primjenjivati na djeci. Razumijem da i oni moraju naplatiti te dugove”, rekla je.

Kako navodi, ako će se povećavati cijena prehrane, te će se posezati za principom zadužnica, sve više roditelja će odlučiti da djeci neće plaćati obrok.

“Doći će do socijalnih nejednakosti”

“Sve više djece neće jesti u školi te će opet doći do socijalnog raslojavanja između onih koji imaju i nemaju za hranu”, rekla je.

Kaže da je to situacija koja se odmah mora rješavati.

“Čini mi se da ne postoji svijest o tome. Kada govorimo o ministarstvu obrazovanja, čini mi se da ono ima druge prioritete poput obrazovnih ishoda. Socijalne komponente nisu osviještene i ne shvaćaju da je to dio njihove odgovornosti”, rekla je.

Smatra da se ovdje ne radi o novcu koji se ne može osigurati.

“To nije novac koji bi išao samo iz državnog proračuna. Postoje izdašni fondovi EU kojima bi se mogao ‘nadoštukati’ dio za prehranu. Mi se nikako ne možemo dogovoriti s ministarstvima i naći neku cifru. Izračunali smo prije dvije godine da bi to bilo oko 270 milijuna kuna godišnje, danas to dođe i do 550 milijuna kako se povećala cijena prehrane”, kaže.

“Otpilike onoliko koliko je nađeno na računu Dane Škugora”, nadovezala se voditeljica Nataša Božić.

“Da, to bi definitivno bilo dovoljno”, potvrdila je Družić Ljubotina.

Navodi da svako dijete mora imati pravo na topli obrok jer su istraživanja pokazala da se “jako dobro zna čiji roditelji plaćaju topli obrok, a kome je subvencioniran”.

“Tu dolazi do socijalne nejednakosti među djecom. Osnovnoškolsko obrazovanje je besplatno i obavezno, a sve što se događa unutar tog obrazovanja trebalo bi biti dostupno djeci na jednak način. Europska komisija navodi kako je jako važno ići ka univerzalnim mjerama unutar obrazovanja”, rekla je.

Navodi kako je činjenica da se osiromašujemo te da je sve više ljudi koji svojoj djeci neće moći plaćati obrok.

“Kako onda povući crtu između ovih koji mogu i ovih koji ne mogu? Čula sam nekoliko puta od djece kako im je bilo teško i sramotno da su primali besplatan obrok tako da profesorica prozove ove koji ne primaju da ustanu, kako bi ona mogla zabilježiti one koji imaju pravo na obrok”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare