Jesen je pravo vrijeme za spremanje slastica od kestena, ali i za pečenje ili kuhanje istog. Kesteni su se koristili još u prapovijesti. Prvo su se pojavili u Kini, a potom u Europi i u ostatku svijeta.
Plodovi se beru u razdoblju od listopada do siječnja. Osim finog okusa i mnogobrojnih gastronomskih opcija, kesten se koristi i za zdravlje.
Koliko kesten ima kalorija?
Kesteni su nutritivno vrlo bogati. Sadrže malo masnoća i to onih zdravih, odnosno nezasićenih masnoća, u mjeri manjoj od ostalih orašastih plodova. Također su i jedini od njih koji sadrže vitamin C, točnije 40 miligrama u 100 grama sirovog ploda te ne sadrže gluten. Što se tiče ostalih kalorija, 100 grama jestivog dijela kestena sadrži 190 kalorija te 28 grama ugljikohidrata.
Osim toga, 100 grama kestena sadrži i pet grama vlakana koja dobro djeluju na probavni sustav.
Kesten kao lijek
Upravo zbog svojeg raznolikog sastava, vitamina i minerala kesteni su odličan izbor za upotpuniti svaki desert ili čak ručak.
Štiti organizam
Kesteni sadrže kalcij koji je dobar za kosti i zube, zatim cink koji omogućava brzo zacjeljivanje rana te poboljšava imunitet, a sadrže i bakar koji ima glavnu ulogu u centralnom živčanom sustavu i zadužen je za stvaranje energije.
Još jedan bitan mineral je željezo koje stvara crvene krvne stanice.
Sprječava pojavu bolesti
Osim već spomenutog vitamina C koji je odličan za imunitet, kesteni sadrže i B vitamine koji sudjeluju u stvaranju energije iz hrane, a imaju veliku ulogu i kod pamćenja i koncentracije. Vitamin E, koji se također nalazi u kestenu je antioksidans i kao takav sprječava pojavu nekih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti te određene vrste raka. Kesteni sadrže i folnu kiselinu koja formira crvene krvne stanice.
Poboljšava probavu
Kesteni su bogati vlaknima i upravo zato poboljšavaju probavu. Vlakna su vrlo važna jer smanjuju opasnost od pojave dijabetesa i bolesti srca.
Jednostavan recept za kesten pire
Kesteni se koriste i u brojnim receptima. Kolačima, ali i juhama, a ipak, najpoznatiji je i mnogima omiljeni upravo kesten pire.
Sastojci:
• 1kg kestena
• 50g šećera + 1dl vode
• 3.5dl vode
• 3.5dl mlijeka
• 1 vanilin šećer
• 50g rastopljenog maslaca
• ½ žlice soli
• Rum (opcionalno)
Priprema:
Prije svega kestene s ravne strane zarežite u obliku slova X. Zagrijte pećnicu na 120 stupnjeva. Kestene stavite u protvan i poprskajte ih vodom. Pecite 40 minuta.
Izvadite kestene iz pećnice i pustite da se malo ohlade te ih ogulite. Stavite oguljene kestene u lonac, dodajte vodu, mlijeko i vanilin šećer i kuhajte pokriveno na laganoj vatri 40 minuta ili dok kesteni ne omekane.
Od šećera i 1 decilitar vode napravite sirup. Pomiješajte ta dva sastojka i kuhajte dok ne provrije. Smanjite vatru i kuhajte još koju minutu.
Ocijedite kestene, dodajte sirup, sol, rastopljeni maslac i malo ruma. Sve miksajte do glatke smjese. Pustite da se ohladi nekoliko sati. Po želji dodajte šlag.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.