Žuti nokti: Zašto se pojavljuju i kako im vratiti zdravu boju?

Zdravlje 14. lis 202014:23 > 14:31
Pixabay

Je li vam se ikada dogodilo da vam nokti poprime žutu boju? Ovo može biti posljedica pušenja, lošeg laka na noktima ili pak rezultat infekcije. Zdravi nokti su najčešće boje kože, ne pucaju, ne listaju se i nemaju po sebi ni bijele ni žute mrlje.

Kaže se kako se upravo po noktima mogu prepoznati neki zdravstveni problemi, a žuti nokti su samo jedan znak na koji treba obratiti malo više pažnje.

Koji su mogući uzroci žutih noktiju?

Od laka za nokte i acetona s istekom roka trajanja, preko pušenja pa sve do sindroma žutih noktiju. Sve su to mogući uzroci ovog problema, a postoji i nekoliko načina kako ga riješiti potpuno bezbolno.

Žuti nokti od laka za nokte

Da, moguće je. Ako često koristite lak za nokte i to onaj crvene ili narančaste nijanse, nokti mogu poprimiti drugu boju upravo zbog laka. Jednostavno rješenje je na kratko pustiti nokte da se odmore bez ikakvog laka na njima. Ako ne koristite lak za nokte, a nokti su vam poprimili žutu boju, ovo može biti rezultat infekcije, gljivica ili pokazatelj da se u tijelo nešto događa. Možda vam nedostaje nekog od vitamina ili minerala.

Gljivice

Gljivičnu infekciju na noktima, odnosno onihomikozu ćete vrlo lako prepoznati. Pojavljuje se kao mala bijela ili žuta mrlja ispod nokta, a može zahvatiti cijeli nokat ili čak više njih. Isto tako, gljivice uzrokuju zadebljanje nokta, a mogu uzrokovati i bol. Češće se pojavljuju kod odraslih nego kod djece.

Sindrom žutih noktiju

Također, postoji i takozvani sindrom žutih noktiju koji se pojavljuje kod ljudi koji imaju ozbiljne respiratorne bolesti te probleme s plućima. Gotovo uvijek se pojavljuju kod pacijenata s 50 i više godina.

Osim žute boje, glavno obilježje ovog sindroma je i spori rast noktiju koji se vrlo lagano oštećuju. Nekada se ovaj sindrom povuče sam od sebe, a nekada ga je potrebno tretirati vitaminom E i specijaliziranim lijekovima.

Kako spriječiti pojavu žutih noktiju?

· pazite na higijenu

· smanjite korištenje laka

· izbjegavajte vlažnu obuću

Prije svega, baš kao što vodite brigu o higijeni drugih dijelova tijela, isto bi trebalo raditi i s noktima. Pratite promjene, pazite da uvijek imate određeni razmak između nanošenja laka za nokte te ne koristite starije lakove. Neka vam nokti budu čisti i suhi te ih režite čistim škarama.

Nemojte zaboraviti da gljivice i bakterije vole vlažna mjesta. Upravo zato je važno mokre čarape nakon sportskih aktivnosti ili pak kiše odmah zamijeniti suhima, a jednako vrijedi i za obuću.

Kako riješiti problem žutih noktiju?

Ulje čajevca pomaže kod brojnih problema, a ako se radi o bakterijama ili gljivicama, ovo se ulje može koristiti za njihovo liječenje. Pomiješajte kapljicu ili dvije ulja čajevca s kokosovim uljem koje ima antiupalno i antibakterijsko svojstvo te nanesite na zahvaćeno područje.

Još je jedan način kojim si možete pomoći. Namakanje zahvaćenih noktiju u vrućoj kupki. Važno je da voda nije prevruća, ali i da u kupku dodate malo sode bikarbone. Ovime će se spriječiti širenje gljivica, a nakon nekoliko ovakvih kupki, nokti će se malo oporaviti.

Ako vam nakon isprobanih savjeta žuti nokti stvaraju problem, najbolje bi bilo posjetiti liječnika i vidjeti o čemu se radi te dobiti pravilnu terapiju. Ako osjetite bol u noktima, primijetite naticanje ili krvarenje ili pak promjenu u obliku i debljini nokta, vrijeme je za posjet liječniku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.