Chia sjemenke: Niskokalorične, bogate nutrijentima i sjajne za brzi doručak

Zdravlje 26. lis 202014:13 > 14:16
Pixabay

Iako su jako sitne, prepune su korisnih sastojaka koje naše tijelo treba na dnevnoj bazi. U proteklih par godina nastala je prava pomama za takozvanom "superhranom" u koju spadaju i chia sjemenke. Uz goji i acai bobice, pšeničnu travu, alge spirulinu i klorelu te maca prah, chia sjemenke uživaju veliku popularnost među ljubiteljima zdrave hrane i to ne bez razloga.

Chia sjemenke zapravo su sjeme Salvia hispanice, biljke iz porodice kadulje porijeklom iz središnjeg i južnog Meksika ili pak Salvia columbariae koja raste na jugozapadu SAD-a i Meksika.

Blagodati chia sjemenki

Tko bi rekao da u tom malom crnom sjemenu ima toliko puno moćnih sastojaka koji su nužni za zdravlje našeg tijela? Zaista, chia sjemenke su jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, a posebno su je cijenili Asteci i Maje.

Evo zašto biste je i vi trebali imati na svom jelovniku.

1. Niskokalorične, a bogate nutrijentima

Jeste li znali da je “chia” drevna majanska riječ za snagu?

Stari su narodi konzumirali ove sjemenke kada im je trebala dodatna doza energije, a nisu željeli preopteretiti si želudac s teškom hranom. Tu su se chia sjemenke pokazale vrlo učinkovitima jer opskrbljuju organizam energijom, a ne debljaju.

U samo 28 grama chia sjemenki može se naći snažan koktel moćnih sastojaka – vlakna, proteini, masti, kalcij, magnezij, mangan i fosfor, a ta količina ima samo 137 kalorija. Također, imaju osam puta više omega-3 masnih kiselina od lososa, šest puta više kalcija od mlijeka i tri puta više željeza od špinata.

2. Bore se protiv preuranjenog starenja

Sigurno ste već čuli za slobodne radikale, nusprodukt kemijskih reakcija u stanicama koji vrše oksidativni stres nad organizmom, zbog čega on brže stari. Njihovi neprijatelji su antioksidansi kojima chia sjemenke obiluju te ih je, ako zbog ničeg drugog, dobro jesti upravo zbog toga da bore i fine linije odgodimo što je više moguće.

3. Pomažu kod mršavljenja

Gotovo svi ugljikohidrati u chia sjemenkama su zapravo vlakna koja pomažu u održavanju zdravlja crijevne mikroflore. Vlakna u njima su topljiva pa sjemenke mogu apsorbirati 10-12 puta više vode u odnosu na njihovu težinu. U dodiru s vodom pretvaraju se u gel i tako se šire u želucu. Zbog toga se brže osjećate siti i automatski jedete manje te gubite kilograme.

4. Reguliraju šećer u krvi

Iako nema puno znanstvenih istraživanja o učinku chia sjemenki na regulaciju glukoze u krvi, studija iz 2017. tvrdi da one imaju sposobnost pretvaranja glukoze u ugljikohidrate s usporenim otpuštanjem, što bi moglo pozitivno utjecati na ljude s dijabetesom tipa 2.

Poznato je da je prehrana bogata vlaknima, kojima chia sjemenke obiluju, povezana s manjim rizikom za razvoj dijabetesa jer vlakna održavaju šećer u krvi stabilnim.

5. Sprječavaju srčane bolesti

Već smo spomenuli da su chia sjemenke bogate omega-3 masnim kiselinama koje štite srce i krvne žile te poboljšavaju moždanu aktivnost. Nekoliko istraživanja pokazalo je da su ove sjemenke značajno smanjile krvni tlak kod osoba s hipertenzijom, koja povećava rizik od srčanih bolesti.

6. Jačaju kosti i zube

Zbog velike količine kalcija, chia sjemenke su dobre za održavanje zdravlja kostiju i zuba pa ih mogu jesti i oni koji su netolerantni na laktozu i mliječne proizvode. Međutim, chia sjemenke sadrže i fitinsku kiselinu koja u nekoj mjeri smanjuje apsorpciju kalcija.

Kako jesti chia sjemenke?

Chia sjemenke su izvrstan izbor za doručak.

Kako imaju neutralan okus, mogu se dodavati u što god vam padne na pamet – zobenu kašu, smoothieje, jogurt, a od njih se radi i zdravi puding te kruh. Moguće ih je samljeti ili pak namočiti u vodi, mlijeku (običnom ili biljnom) ili soku kako biste dobili želatinastu strukturu koja podsjeća na puding te u hladnjaku može stajati do dva tjedna.

Ako biste željeli jesti zdravije, donosimo odličan recept za doručak s chia sjemenkama.

Zdravi chia doručak

Sastojci:

– 3 žlice chia sjemenki

– 100 ml kokosovog mlijeka

– 1 žlica meda

– banana

– pola jabuke

– smrznuto šumsko voće

– šaka badema

cimet

Priprava:

Chia sjemenke prelijte kokosovim mlijekom i ostavite na sobnoj temperaturi da se pretvore u gel. U međuvremenu izmiksajte bananu, jabuku i šumsko voće u blenderu te im na kraju dodajte malo cimeta i med. Na vrh nabubrenih chia sjemenki stavite smoothie te ga ukrasite bademima. Ovaj doručak možete jesti odmah ili ga spremiti u hladnjak za idući dan.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.