Esencijalna hipertenzija: Teško se prepoznaje, a može uzrokovati srčani udar

Zdravlje 08. stu 202115:27
krvni tlak, krvni pritisak, mjerenje tlaka
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Esencijalna hipertenzija ili primarna hipertenzija je povišeni krvni tlak koji nema određeni uzrok, već nastaje kao posljedica genetske predispozicije ili vanjskih utjecaja.

Osim primarne hipertenzije, postoji i ona sekundarna koju izaziva određeno stanje ili bolest kao što je na primjer bolest bubrega. Esencijalna hipertenzija najčešće nema nikakve simptome, a liječi se promjenom životnih navika.

Kada je krvni tlak povišen?

Krvni tlak je pritisak krvi na stjenke arterija. Tlak je povišen kada krv ide prejako prema zidovima arterija. Povišeni krvni tlak može se prepoznati mjerenjem tlakomjerom, na kojem postoje dvije oznake. Jedna označava sistolički tlak koji je gornja vrijednost, a mjeri pritisak pod kojim krv putuje do zidova arterija dok srce pumpa krv u ostatak tijela. Dijastolički tlak je, s druge strane, vrijednost koja pokazuje tlak između dva otkucaja, kada se srce odmara. Krvni tlak se mijenja tokom dana, a neće biti isti u stanju mirovanja i za vrijeme ili nakon vježbanja.

Normalan krvni tlak iznosi manje od 120/80 mmHg, dok je kod prvog stupnja hipertenzije sistolički tlak između 140 i 159, a dijastolički između 90 i 99 mmHg. Kod drugog stupnja hipertenzije sistolički tlak je 160 ili više, a dijastolički iznad 100 mmHg.

Što uzrokuje povišeni krvni tlak?

Ne znaju se točni uzroci esencijalne hipertenzije, ali postoji niz čimbenika koji mogu utjecati na povišenje krvnog tlaka. To su prije svega pušenje, pretilost, nedostatak tjelesne aktivnosti i nepravilna prehrana koja sadrži previše soli. Osim toga, na povišeni krvni tlak može utjecati i stres, genetika, ako netko u obitelji ima povišeni krvni tlak i apneja.

Kako prepoznati esencijalnu hipertenziju?

Ova hipertenzija u većini slučajeva neće imati nikakve simptome, a može se otkriti sasvim slučajno mjerenjem tlaka na sistematskom pregledu ili redovitim mjerenjem tlaka tlakomjerom. Mogu proći i godine bez da osoba ima ikakve simptome. Ipak, u nekim slučajevima će hipertenzija imati određene naznake, čak i u ranoj fazi. To su:

  • pritisak u glavi i glavobolje
  • crvenilo lica
  • kratkoća daha
  • umor
  • slaba koncentracija
  • krvarenje kapilara u nosu
  • ubrzani rad srca

Važno je reagirati i redovito mjeriti tlak, pogotovo kada vam netko u obitelji ima povišeni krvni tlak, jer kada se hipertenzija ne kontrolira, povećava se opasnost od pojave srčanog i moždanog udara.

Kako se liječi esencijalna hipertenzija?

Ne postoji lijek za ovo stanje, ali postoje načini kako se tlak može vratiti u normalu. Liječnik može preporučiti promjenu životnih navika, kao što su početak vježbanja ili hodanja, gubitak kilograma, prestanak pušenja, smanjenje konzumacije alkohola, smanjenje stresa i zdrava prehrana s manjim udjelom soli.

Kod povišenog krvnog tlaka veliku ulogu imaju namirnice koje kontroliraju krvni tlak, kao što su: zeleno povrće, bobičasto voće, crvena repa, obrano mlijeko i jogurt, banane, zobene pahuljice, losos, sjemenke, tamna čokolada, češnjak i određeni začini te maslinovo ulje.

Dakle, esencijalna hipertenzija je povišeni krvni tlak koji ne izaziva nikakva bolest, već se pojavljuje zbog genetskih predispozicija ili načina života. Potrebno je redovito mjeriti krvni tlak kako ne bi došlo do komplikacija, a po potrebi će liječnik preporučiti promjenu navika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar