Trputac: Ljekovita biljka koja pomaže kod kašlja, astme i želučanih bolesti

Zdravlje 27. lis 202015:45 > 15:50
Pixabay

Livadne biljke često niti ne primjećujemo dok neke od njih imaju nevjerojatna ljekovita svojstva.

Takav je i trputac, trajna zeljasta i jedna od najrasprostranjenijih livadnih biljaka, a koji se od davnina koristio kao domaći lijek za kašalj pa se od njega radio sirup, čaj i svježi sok.

Kako se bere trputac?

Vidjeti ga možete na livadama, poljima, uz rubove putova i na vlažnim plodnim tlima. Prepoznatljiv je po svojim uskim i duguljastim listovima koji mogu doseći dužinu do 20 centimetara. Cvjetovi su mu udruženi u klasolikim cvatovima. Postoji oko 200 različitih vrsti trputca, a svaka od njih je ljekovita i jestiva. Cvate u periodu od svibnja pa sve do početka rujna.

Za izradu čaja od trpuca se beru listovi i to u vrijeme dok sjeme još nije zrelo, a to je otprilike od svibnja do kraja kolovoza. Oni se tada trebaju sušiti na sjenovitom i prozračnom mjestu i to tek oko tjedan dana. Prilikom sušenja je važno okretati listove da ne potamne.

Koristiti se može i korijen i sjemenke. Sjemenke trputca se koriste jedino kod vrste indijski trputac koji raste u primorju.

Sastav i ljekovitost 

Trputac za zdravlje se koristi već tisućama godina, a glavni razlog je njegov sastav. Osim što ženske vrste trputca mogu akumulirati velike količine bakra, cinka, olova i kadmija, trputac je iznimno ljekovita biljka.

Glavne tvari u listu trpuca su polisaharidi, silicijeva kiselina, kalij i cink. Osim toga trputac sadrži vitamine A, C, K; željezo, fosfornu kiselinu, glikozide, saponine i flavonoide.

Zbog ovog sastava trputac se koristi kao pomoć za brže i prirodno liječenje. Trputac se može koristiti za:

· kašalj

· hripavac

· astmu

· tuberkulozu

· poboljšavanje probave

· želučane bolesti

· crijevne parazite

· kronična oboljenja kože

· čišćenje krvi

· bol u uhu

kod kašlja, hripavca, astme, a koristio se čak i kod tuberkuloze. Pozitivan utjecaj je prepoznat i ako se koristi trputac za probavu jer može pomoći kod želučanih bolesti, crijevnih parazita i probavnih smetnji. Pokazao se djelotvornim i kod kroničnih kožnih oboljenja te čišćenja krvi.

Čaj od trputca

Ovaj biljni čaj može se piti za rješavanje respiratornih problema, kašalj te za probavne smetnje, ali i infekcije jer djeluje antibakterijski. Inače, čaj od trputca je odličan diuretik i služi za čišćenje organizma.

Pripremanje čaja od trputca je vrlo jednostavno. Radi se od sušenih listova, a trebat će vam oko 3 grama mljevenih listova. Prelijte ih s 250ml vruće vode i ostavite tako 10-ak minuta. Ovako pripremljeni čaj pije se polako, dva do tri puta u danu bez zaslađivanja i u gutljajima.

Čaj od trputca za obloge radi se vrlo slično, samo ćete za obloge koristiti preostale cvjetove, a nećete ih procijediti. Bilo bi dobro da i poparite svježe listove trpuca pa ih sitno narežete. Takve, uz ohlađeni čaj možete nanositi na kožu koju želite tretirati. Premda neki stari recepti navode da ga možete nanijeti na rane, preporučujemo da se u vezi toga ipak ranije posavjetujete s liječnikom.

Sirup i sok od trputca

Osim čaja, možete napraviti i sok od trputca koji se može koristiti za bolove u uhu, za opekotine, liječenje crijevne viroze i probavnih smetnji, kod glavobolje i liječenja zanoktica. Sok se radi gnječenjem svježih listova, a možete ih staviti i u sokovnik.

Sirup od trputca možete raditi tako da svježe listove stavite u staklenku i gnječite ih dok ih slažete. Nakon par centimetara biljke stavite šećera debljine oko pola prsta. Tako slažite sve do kraja. Ostavite staklenku oko tri mjeseca na tamnom mjestu na kojem se ne mijenja temperatura. Nakon toga procijedite i prokuhajte. Čuvajte sirup od trpuca u hladnoj i tamnijoj prostoriji.

Sok od trpuca za bol u uhu koristite tako da ukapate par kapi svježeg soka u uhu. Općenito se svježi sok trpuca uzima više puta dnevno za ostale zdravstvene tegobe i to tako da se pomiješa jedna žlica soka s pola jušne žlice ugrijane vode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.