Osim što je privlačnog izgleda i ugodnog okusa, ova biljka bogata je vitaminima i mineralima i zbog toga je blagotvorna za organizam.
Azijska trešnja, poznata i kao liči (litchi ili lychee), tropska je biljka iz provincija Guangdong i Fujian na jugoistoku Kine, a uzgaja se od 11. stoljeća. Rasprostranjena je diljem svijeta, a danas je poznato čak oko 100 vrsta ove biljke.
Baš kao i klasična trešnja, liči ima široku, okruglu krošnju, a plodovi su privlačnog izgleda i vrlo ukusni. Sazrijevaju ljeti, u lipnju i srpnju, a izvana imaju crveno-ružičastu, hrapavu koru koja se lako lomi, a iznutra se skriva bijeli, mesnati plod sa sjemenkom u sredini. Liči je sočan, osvježavajući i slatkog okusa te je nevjerojatno nutritivno bogat.
Zdravstvene prednosti azijske trešnje
Azijska trešnja se uglavnom sastoji od vode i ugljikohidrata, a 100 grama ima samo 66 kalorija. Također sadrži proteine, vlakna i šećer te mnoge vitamine i minerale, a na našem jelovniku bi se trebala nalaziti i zbog sljedećih razloga.
Poboljšava probavu
Vlakna u ličiju reguliraju rad crijeva i tako poboljšavaju probavu – stolica postaje redovita, zatvor više nije problem, kao ni nadutost i vjetrovi. Osim toga, stimulira želučane i probavne sokove potičući učinkovitu apsorpciju hranjivih sastojaka.
Snažan je antioksidans
Liči oblikuje vitaminom C, poznatim antioksidansom koji se bori protiv slobodnih radikala. Oni svakodnevno uništavaju zdrave stanice i tako ubrzavaju starenje, zato je važno svakodnevno unositi vitamin C u organizam, najbolje putem prehrane.
Jača imunitet
Osim što čuva stanice od starenja, liči zbog vitamina C poboljšava imunitet. Ovaj vitamin potiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca koje brane tijelo od virusa i bakterija. U ličiju se nalazi i spoj oligonol koji ima jaka antivirusna i antibakterijska svojstva.
Pomaže pri mršavljenju
S obzirom na to da su vlakna ključna kod gubljenja kilograma, azijska trešnja može biti odličan saveznik u osoba koje žele smršavjeti. Zbog velikog udjela vode i tek malo masti, ova voćka idealan je izbor za međuobrok, bilo sama, u smoothiejima ili voćnim salatama.
Čuva kosti i zglobove
Želite li da vaši zglobovi i kosti budu što duže pokretljivi i manje skloni lomljenju, jedite liči. Naime, magnezij, fosfor, željezo, mangan i bakar koje također možemo naći u tom ukusnom tropskom voću povećavaju apsorpciju kalcija u kostima, čineći ih tako snažnima i zdravima.
Regulira krvni tlak
Liči pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka održavanjem ravnoteže tekućine u organizmu. Bogat je kalijem, a siromašan natrijem koji u velikoj mjeri utječe na porast tlaka. Kalij pak smanjuje stezanje arterija i ostalih krvnih žila i tako ublažava stres na kardiovaskularni sustav.
Azijska trešnja na jelovniku
Kao što smo već spomenuli, liči je posebno ukusan u napitcima, desertima i zdravim zalogajima poput smoothieja, zobene kaše, voćne ili slane salate ili pak čaja. Čišćenje ličija je vrlo jednostavno – koru razbijte ili rasijecite nožem te iz nje “istisnite” bijelo meso. Možete ga odmah konzumirati, ali pripazite na košticu u sredini.
Zobena kaša s azijskom trešnjom
Zobena kaša odličan je doručak jer pruža dovoljno energije, a lagana je. Ako u nju dodate liči, bit će još ukusnija.
Sastojci:
- 160 ml mlijeka po izboru
- 5 ličija
- 20 g zobenih pahuljica
- žlica chia sjemenki
- 100 g smrznutih ili svježih malina
- prstohvat soli
- pola žličice ekstrakta vanilije
Priprava:
U blenderu ili štapnim mikserom usitnite liči s mlijekom. U loncu zakuhajte mješavinu te joj dodajte zob i smanjite vatru. Po želji dodajte chia sjemenke. Kaši dodajte maline te dobro promiješajte kako bi pustile boju. Na kraju dodajte sol i ekstrakt vanilije. Kada ste zadovoljni gustoćom kaše, maknite je s vatre i poslužite s dodacima koje želite – cimetom, još svježih malina ili ličija ili pak orašastim plodovima.
Čaj od azijske trešnje
Ovaj mirisan i ukusan čaj umirit će vas, zagrijati i opskrbiti vitaminima.
Sastojci:
- bijeli čaj
- svježi ili konzervirani liči
- par listova mente 5 šalica vruće vode
Priprava:
U kipuću vodu dodajte pet žlica bijelog čaja i pustite da odstoji oko 15 minuta. Čaj potom procijedite i prebacite u staklenu čašu ili šalicu. Kada se čaj malo ohladio, dodajte mu nekoliko komada ličija i listove mente. Ako želite, liči možete i usitniti u blenderu te dodati u čaj koji će zbog komadića voća imati poseban štih. Njam!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.