Azijska trešnja: Egzotično voće koje jača imunitet, a posebno je ukusno u čaju

Zdravlje 27. stu 202016:06 > 16:15
Pixabay

Osim što je privlačnog izgleda i ugodnog okusa, ova biljka bogata je vitaminima i mineralima i zbog toga je blagotvorna za organizam.

Azijska trešnja, poznata i kao liči (litchi ili lychee), tropska je biljka iz provincija Guangdong i Fujian na jugoistoku Kine, a uzgaja se od 11. stoljeća. Rasprostranjena je diljem svijeta, a danas je poznato čak oko 100 vrsta ove biljke.

Baš kao i klasična trešnja, liči ima široku, okruglu krošnju, a plodovi su privlačnog izgleda i vrlo ukusni. Sazrijevaju ljeti, u lipnju i srpnju, a izvana imaju crveno-ružičastu, hrapavu koru koja se lako lomi, a iznutra se skriva bijeli, mesnati plod sa sjemenkom u sredini. Liči je sočan, osvježavajući i slatkog okusa te je nevjerojatno nutritivno bogat.

Zdravstvene prednosti azijske trešnje

Azijska trešnja se uglavnom sastoji od vode i ugljikohidrata, a 100 grama ima samo 66 kalorija. Također sadrži proteine, vlakna i šećer te mnoge vitamine i minerale, a na našem jelovniku bi se trebala nalaziti i zbog sljedećih razloga.

Poboljšava probavu

Vlakna u ličiju reguliraju rad crijeva i tako poboljšavaju probavu – stolica postaje redovita, zatvor više nije problem, kao ni nadutost i vjetrovi. Osim toga, stimulira želučane i probavne sokove potičući učinkovitu apsorpciju hranjivih sastojaka.

Snažan je antioksidans

Liči oblikuje vitaminom C, poznatim antioksidansom koji se bori protiv slobodnih radikala. Oni svakodnevno uništavaju zdrave stanice i tako ubrzavaju starenje, zato je važno svakodnevno unositi vitamin C u organizam, najbolje putem prehrane.

Jača imunitet

Osim što čuva stanice od starenja, liči zbog vitamina C poboljšava imunitet. Ovaj vitamin potiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca koje brane tijelo od virusa i bakterija. U ličiju se nalazi i spoj oligonol koji ima jaka antivirusna i antibakterijska svojstva.

Pomaže pri mršavljenju

S obzirom na to da su vlakna ključna kod gubljenja kilograma, azijska trešnja može biti odličan saveznik u osoba koje žele smršavjeti. Zbog velikog udjela vode i tek malo masti, ova voćka idealan je izbor za međuobrok, bilo sama, u smoothiejima ili voćnim salatama.

Čuva kosti i zglobove

Želite li da vaši zglobovi i kosti budu što duže pokretljivi i manje skloni lomljenju, jedite liči. Naime, magnezij, fosfor, željezo, mangan i bakar koje također možemo naći u tom ukusnom tropskom voću povećavaju apsorpciju kalcija u kostima, čineći ih tako snažnima i zdravima.

Regulira krvni tlak

Liči pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka održavanjem ravnoteže tekućine u organizmu. Bogat je kalijem, a siromašan natrijem koji u velikoj mjeri utječe na porast tlaka. Kalij pak smanjuje stezanje arterija i ostalih krvnih žila i tako ublažava stres na kardiovaskularni sustav.

Azijska trešnja na jelovniku

Kao što smo već spomenuli, liči je posebno ukusan u napitcima, desertima i zdravim zalogajima poput smoothieja, zobene kaše, voćne ili slane salate ili pak čaja. Čišćenje ličija je vrlo jednostavno – koru razbijte ili rasijecite nožem te iz nje “istisnite” bijelo meso. Možete ga odmah konzumirati, ali pripazite na košticu u sredini.

Zobena kaša s azijskom trešnjom

Zobena kaša odličan je doručak jer pruža dovoljno energije, a lagana je. Ako u nju dodate liči, bit će još ukusnija.

Sastojci:

  • 160 ml mlijeka po izboru
  • 5 ličija
  • 20 g zobenih pahuljica
  • žlica chia sjemenki
  • 100 g smrznutih ili svježih malina
  • prstohvat soli
  • pola žličice ekstrakta vanilije

Priprava:

U blenderu ili štapnim mikserom usitnite liči s mlijekom. U loncu zakuhajte mješavinu te joj dodajte zob i smanjite vatru. Po želji dodajte chia sjemenke. Kaši dodajte maline te dobro promiješajte kako bi pustile boju. Na kraju dodajte sol i ekstrakt vanilije. Kada ste zadovoljni gustoćom kaše, maknite je s vatre i poslužite s dodacima koje želite – cimetom, još svježih malina ili ličija ili pak orašastim plodovima.

Čaj od azijske trešnje

Ovaj mirisan i ukusan čaj umirit će vas, zagrijati i opskrbiti vitaminima.

Sastojci:

  • bijeli čaj
  • svježi ili konzervirani liči
  • par listova mente 5 šalica vruće vode

Priprava:

U kipuću vodu dodajte pet žlica bijelog čaja i pustite da odstoji oko 15 minuta. Čaj potom procijedite i prebacite u staklenu čašu ili šalicu. Kada se čaj malo ohladio, dodajte mu nekoliko komada ličija i listove mente. Ako želite, liči možete i usitniti u blenderu te dodati u čaj koji će zbog komadića voća imati poseban štih. Njam!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.