Što je normalno variranje težine i kako pratiti rezultate?

Zdravlje 20. pro 202018:48 > 18:53
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Dnevno variranje težine normalna je stvar. Samo zato što vidite da se broj na vagi povećava ili smanjuje iz dana u dan, ne znači da niste na putu gubljenja ili dobijanja kilograma.

Budući da većina nas za dan ili dva ne može pojesti dovoljno da bi dobila pet ili 10 kilograma, ako primijetite dramatičan skok na vagi, velika je vjerojatnost da je to zbog vode, kaže Anita Petruzzelli, doktorica medicine.

VEZANE VIJESTI

“Hrana, tekućina, mokrenje, stolica i vježbanje mogu utjecati na sastav vode vašeg tijela, a time i na težinu. Na primjer, hrana s visokim postotkom ugljikohidrata i soli može uzrokovati zadržavanje vode i porast kilograma, dok vježbanje može dovesti do privremenog gubitka vode i kilograma”, objašnjava Petruzzelli i dodaje da se ne treba previše uzbuđivati ili razočarati ako primijetite variranje težine u jednom danu.

“Debljanje zbog fluktuacije vode trebalo bi se normalizirati za dan ili dva kada nastavite vježbati ili počnete konzumirati zdravu hranu s malo soli, rafiniranim ugljikohidratima i jednostavnim šećerima”, kaže dr Petruzzelli. Međutim, ako ti se suvišni kilogrami počnu prikazivati na vagi otprilike tjedan dana nakon što se vratite u svoju uobičajenu rutinu, to je možda posljedica drugog faktora.

Dnevno variranje težine od nula do pet kilograma neće vas sprečiti da postignete svoje ciljeve, prema riječima Josepha Collele, doktora medicine i dodaje da “ako vaga pokazuje skok od sedam kilograma više od dan ili dva, alkohol može biti jedan od uzroka”.

“Alkohol potiče vaš apetit i uništava samokontrolu glede količine hrane koju konzumirate. Imajte na umu da osim prehrane, neki lijekovi i zdravstvena stanja također mogu dovesti do variranja težine, smatra dr Collele.

Kako pratiti napredak

Ako želite izgubiti samo nekoliko kilograma, možete se mjeriti svaki dan. Ali, ako želite izgubiti više kilograma, svakodnevne provjere mogu vam popraviti ili uništiti dan.

Izbjegavajte nepotreban stres tako da rezultate provjeravate jednom tjedno i pratite ono što jedete, kaže Collele, piše Shape.

Koliko god često bili suočeni s vagom, budite dosljedni. Dr. Petruzelli predlaže da se mjerite bez odjeće, ujutro nakon tuširanja i uvijek na istoj vagi…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.