Rak jezika: Uzrok, simptomi i kako se tretira ova teška bolest usne šupljine?

Zdravlje 23. stu 202115:46 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Rak jezika je tip oralnog karcinoma koji se razvija na stanicama jezika.

Prvi simptomi po kojima se ovaj rak prepoznaje su ranice na jeziku koje ne zarastaju, a mogu biti praćene i bolnim jezikom.

Zašto dolazi do raka jezika?

Nije poznat točan razlog zašto neki ljudi dobiju rak jezika. Ipak, na pojavu ovog raka utječe niz faktora koji mogu potaknuti nastanak raka. Prije svega, ovdje spada loša oralna higijena. Neki od drugih faktora su:

• pušenje
• konzumacija alkohola
• prehrana bez voća i povrća
• prehrana koja uključuje previše crvenog mesa ili procesuirane hrane
HPV infekcija
• genetska predispozicija

Rak jezika se češće pojavljuje kod muškaraca starijih od 50 godina, kao i kod pušača koji konzumiraju previše alkohola.

Tipovi i faze raka jezika

Rak jezika može zahvatiti prednju stranu jezika, bliže usnama i onda se naziva oralni karcinom, a može biti i na kraju jezika, bliže grlu te se naziva rak baze jezika. Najčešći tip raka jezika je rak koji zahvaća pločaste stanice, a zove se planocelularni karcinom.

Rak jezika se klasificira po fazama, ovisno o tome koliko je karcinom napredovao i koliko se proširio. Označava se slovima i brojkama. Tako T označava veličinu tumora, pri čemu je mali tumor T1, a veliki T4, slovo N označava je li se rak proširio i na limfne čvorove na vratu pri čemu NO znači da nije, dok N3 znači da je zahvatio limfne čvorove, dok M označava je li rak metastazirao na druge dijelove tijela.

Koji su simptomi raka jezika?

Prvi simptom je bolan jezik, a može se pojaviti i bol u grlu ili vilici, naticanje, osjećaj knedle u grlu, problemi s gutanjem, utrnulost usta, krvarenje iz jezika bez razloga te kvržica na jeziku koja se ne povlači. Sami simptomi raka jezika su slični kao simptomi bilo kojeg drugog oralnog raka i često se ni ne primijete odmah.

Kako se dijagnosticira rak jezika?

Ako uočite bilo koji od simptoma, potrebno je posjetiti liječnika. Liječnik će potom postaviti pitanja vezana uz obiteljsku povijest bolesti i postojanju raka u obitelji, ali će i napraviti pregled grla i vrata. Pogledat će jezik i usta te opipati limfne čvorove na vratu da vidi jesu li povećane. Kada postoji sumnja na rak, bit će potrebno napraviti biopsiju. Ako rezultati biopsije pokažu da se radi o raku, treba napraviti dodatne pretrage kao što su CT glave i vrata ili magnetsku rezonancu kako bi se vidjelo je li se karcinom proširio i na druge dijelove tijela.

Kako se tretira rak jezika?

Prije svega, potrebna je operacija i uklanjanje zahvaćenog tkiva ili dijela jezika, a u nekim slučajevima će biti potrebna i kemoterapija te zračenje kako bi se ubile zloćudne stanice raka. Važno je odmah reagirati kod pojave prvih simptoma jer je time i veća šansa za ozdravljenjem.

Dakle, rak jezika može se prepoznati po bolnom jeziku, ranicama, naticanju ili krvarenju na području jezika. Važno je što prije reagirati jer je se time povećava šansa za potpunim izlječenjem. Terapija uključuje uklanjanje zahvaćenog tkiva, a u nekim slučajevima i kemoterapiju kao i promjenu životnih navika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!