Alkohol učinkovito ubija bakterije ako otopina ima pravi postotak alkohola

Zdravlje 21. pro 202016:45 > 17:22
Izvor: Unsplash (ilustracija)

Alkohol ubija klice, sve dok otopina koju koristite ima pravi postotak alkohola. Sredstva za dezinfekciju ruku trebala bi imati od 60% do 95% alkohola kako bi učinkovito djelovala protiv klica i bakterija.

Otopine za dezinfekciju na bazi alkohola trebale bi imati najmanje 70% alkohola te se mogu koristiti za čišćenje stvari poput površina stola, prekidača za svjetlo i mobilnih telefona.

VEZANE VIJESTI

Bakterije, virusi, gljivice su vrste klica koje mogu širiti infekciju i bolesti. Imunološki sustav vas u većini situacija može zaštiti od ovih klica, ali možete poduzeti i dodatne preventivne mjere kako biste se zaštitili.

Alkohol se koristi kao sredstvo za dezinfekciju ruku od 1888. godine, piše Insider. Iako je pranje ruku sapunom i vodom 20 sekundi uvijek poželjno, sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola može biti dobra alternativa, ako se pravilno koristi. Evo što trebate znati.

Alkohol ubija bakterije

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u svojim smjernicama navodi da dezinficijensi na bazi alkohola moraju sadržavati najmanje 60% alkohola da bi bili učinkoviti. Alkohol ubija klice razbijajući njihove stanične zidove. Ovisno o marki, sredstva za dezinfekciju ruku mogu sadržavati i aditive poput aloe vere kako bi je učinili hidratantnijim.

Većina sredstava za dezinfekciju koriste izopropil ili etilni alkohol. Na primjer, etanol učinkovito uništava infekcije poput herpesa i gripe, a izopropil je još učinkovitiji protiv bakterija.

#related-news_0

“Etilni alkoholi ubit će viruse, gljivice i bakterije, ali ne i bakterijske spore. Ovisno o vrsti alkohola koji se koristi, može uništiti razne vrste bakterija ili ih inaktivirati”, kaže Johannes  Wessolly, medicinski direktor Miskawaan Health Group.

Kako koristiti alkohol za uništavanje klica

Većina proizvoda za čišćenje, dezinfekcijske maramice i sredstva za dezinfekciju ruku sadrže dovoljno alkohola da unište klice.

“Alkoholne otopine koje sadrže najmanje 70% alkohola trebale bi biti učinkovite za dezinfekciju. Provjerite naljepnicu kako biste bili sigurni prije upotrebe”, savjetuje Wessolly.

Kako bi se riješili klica, CDC preporučuje čišćenje predmeta koji se često dodiruju, poput prekidača za svjetlo, ručki i slavina, što možete raditi i kod kuće i na radnom mjestu.

#related-news_0

Direktor Odjela za infektivne bolesti tvrtke AtlantiCare, ManishTrivedi, također savjetuje da se redovito dezinficiraju predmeti koji se često dodiruju. to uključuje i mobitel, laptop, tipkovnicu i miš. Osim toga, mobitel vjerojatno ima više klica nego WC daska, a mnogi ga zaborave redovito čistiti.

Pri dezinfekciji predmeta proizvodima na bazi alkohola, CDC predlaže da slijedite ove upute:

  1. Pazite da proizvod sadrži najmanje 70% alkohola.
  2. Prostor mora imati dobru ventilaciju.
  3. Koristite rukavice, po mogućnosti jednokratne.
  4. Operite ruke vodom i sapunom nakon uklanjanja rukavica.
  5. Iako ribanje površina sredstvima za čišćenje na bazi alkohola može pomoći u ubijanju klica, pranje ruku i dalje je najbolja obrana od virusa i bakterija.

Također, nemojte zaboraviti pratiti i upute na proizvodima koje koristite.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.