Deltacron: Novi soj koronavirusa ili kontaminirani uzorci?

Zdravlje 11. sij 202215:52 > 15:52 0 komentara
REUTERS/Thilo Schmuelgen/Ilustracija

Znanstvenik s Cipra tvrdi da je pronašao novi soj koronavirusa koja kombinira karakteristike delte i omikrona. Drugi stručnjaci su sumnjičavi.

Čak i ako ste pomalo otupjeli zbog konstantnih vijesti o covidu-19, ovo bi vam moglo privući pozornost: znanstvenik sa Sveučilišta na Cipru rekao je da je otkrio novi soj koronavirusa koji kombinira karakteristike delte i omikrona.

Leonidos Kostrikis i njegov tim identificirali su 25 slučajeva onoga što profesor biološke znanosti i šef Laboratorija za biotehnologiju i molekularnu virologiju naziva „deltacron“, piše Deutsche Welle.

Omikron je vrlo zarazan i postao je dominantan soj SARS-CoV-2 u mnogim zemljama. Delta je prošlog ljeta bio dominantan soj širom svijeta. Zaraženi pacijenti su imali znatno veći rizik od hospitalizacije od onih s alfa sojem virusa.

Prema Kostrikisu, deltacron ima genetske potpise slične omikronu unutar delta genoma.

„Vidjet ćemo u budućnosti je li ovaj soj patogeniji ili zarazniji i hoće li prevladati“ protiv delte i omikrona, rekao je u petak Kostrikis za ciparski TV kanal Sigma TV.

Razvoj novog soja s potencijalnom sposobnošću da se širi jednako brzo kao omikron ili dovede do težih slučajeva izazvala je isprva zabrinutost. Ali stručnjaci su u međuvremenu doveli u pitanje istinitost Kostrikisovih nalaza.

Tvrdnje o kontaminaciji

„Sekvencije ciparskog ‘Deltacrona’ o kojima je izvještavalo nekoliko velikih medija izgledaju sasvim jasno kao kontaminacija“, napisao je u subotu Thomas Peacock, znanstveni suradnik na Imperial College London’s Barclay Laboratory, koji se usredotočio na istraživanje koronavirusa. U drugom tvitu on je dodao da „to nema veze sa ‘kvalitetom laboratorija’ ili nečim sličnim – ovo se jednostavno povremeno događa svakom laboratoriju za sekvenciranje!

Potom je Kostrikis u nedjelju branio svoje nalaze za američku TV Bloomberg. Identificirani slučajevi „ukazuju na evolucijski pritisak na soj predaka da mutira“, što ga je navelo da vjeruje da je došlo do kombinacije delte i omikrona, rekao je on u priopćenju poslanom elektroničkom poštom. Dodao je i da ta kombinacija nije rezultat nečega što se dogodilo samo jednom – kao što je, na primjer, kontaminacija uzoraka u laboratoriju.

Prema Kostrikisu uzorci koje je analizirao obrađeni su u višestrukim postupcima genetskog sekvenciranja u nekoliko zemalja.

Deltacron ‘gotovo sigurno nije’ prava kombinacija dva soja

Takozvani rekombinantni oblici virusa, kao što je Kostrikisov navodni deltacron, poznat su fenomen. Mogu nastati kada istovremeno cirkulira nekoliko sojeva virusa, što se trenutno događa sa SARS-CoV-2.

Međutim, stručnjaci su istakli da sve otkrivene mutacije slične omikronu u delta genomu leže u jednom dijelu genetske sekvence – dijelu za koji se zna da je problematičan u određenim procedurama sekvenciranja.

Jeffrey Barrett, direktor Inicijative za genomiku covida-19 na Institutu Wellcome Sanger sa sjedištem u Velikoj Britaniji, ukazuje na istraživanje koje je njegov institut uradio na tu temu, što ga navodi da vjeruje kako navodni soj deltacrona „gotovo sigurno nije biološki rekombinant delte i omikrona.“

Dakle, možemo li jednostavno ignorirati ciparsko otkriće? Malo je rano za to.

Timo Wolf, liječnik i šef odjela za izolaciju visokopatogenih bolesti Sveučilišne klinike u Frankfurtu kaže da je optimist, ali da je za sada oprezan.

„Mislim da ne postoji jak pokazatelj da će ovo izazvati veliki problem“, rekao je Wolf za DW.

Uz to, Wolf je priznao da podatke kao one koje je iznio Kostrikis i dalje treba temeljito provjeravati: „Mislim da ćemo morati pričekati još nekoliko tjedana da bismo bili sasvim sigurni.“

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram