Implantacijsko krvarenje: Pojava slična menstruaciji, a označava ranu trudnoću

Majka i dijete 25. sij 202112:14 0 komentara
Pixabay

Implantacijsko krvarenje pojavljuje se u ranoj trudnoći, šest do 12 dana nakon začeća, a mnoge žene misle kako se radi o menstruaciji s obzirom na vrlo slične simptome.

Ovo je česta pojava kod žena koja nije opasna, a kako bi se utvrdilo radi li se o implantacijskom krvarenju ili je riječ o nečem drugom, potrebno je kontaktirati ginekologa.

Kako prepoznati radi li se o implantacijskom krvarenju?

Implantacijsko krvarenje se razlikuje od menstruacije jer traje puno kraće, odnosno traje 24 do 48 sati. To je vrijeme koje je potrebno da bi oplođena jajna stanica postala dio sluznice maternice. Osim toga, implantacijsko krvarenje je manje obilno od same menstruacije, krv je tamno smeđe do crne boje, a nekada može biti i ružičasta ili svjetlo crvena, dok u krvi ne postoje krvni ugrušci ni sluz kao kod menstruacije.

Također, kod implantacijskog krvarenja su bolovi i grčevi, koji se inače pojavljuju kod redovitih menstruacija, puno manje izraženi.

Važno je primijetiti točne simptome i načine krvarenja kako bi ginekolog mogao bolje prepoznati i dijagnosticirati implantacijsko krvarenje. Pratite boju i količinu krvarenja, ali i koliko dugo je sve trajalo te jesu li postojali i drugi simptomi. Ovo će pomoći kod eliminacije drugih stanja kao što su polipi ili spontani pobačaj kod kojeg dolazi do obilnog krvarenja.

Koji se simptomi javljaju uz implantacijsko krvarenje?

Implantacijsko krvarenje može biti praćeno još nekim simptoma koji su jasni pokazatelj da se radi o trudnoći, a to su: osjetljivost grudi, grčevi, nadutost, zatvor, umor, promjene raspoloženja, povraćanje ili odbojnost prema hrani. Ako primijetite ove promjene, napravite test trudnoće.

Najtočniji rezultat će biti tjedan dana od datuma kada je trebala nastupiti menstruacija. Bez obzira na rezultate testa, kontaktirajte ginekologa kako bi ili potvrdio trudnoću, ili otkrio što je izazvalo krvarenje koje nije bilo menstruacija.

Implantacijsko krvarenje je vrlo često kod žena i ne znači da je dijete na bilo koji način ugroženo. Ovo krvarenje se povlači samo od sebe i ne ostavlja posljedice. Važno je napomenuti kako neke žene neće imati implantacijsko krvarenje, dok kod nekih ovo krvarenje neće biti toliko izraženo te neće ni primijetiti da se radi o implementacijskom krvarenju.

Kada treba kontaktirati liječnika?

Liječnika je potrebno kontaktirati nakon što napravite test na trudnoću, ali i ako primijetite da krvarenje traje nekoliko dana, a ne radi se o tipičnom menstrualnom ciklusu. Također, kada je krvarenje obilno i to vas zabrinjava, obratite se liječniku.

Krvarenje u trudnoći može biti posljedica promjena u hormonima, pojave polipa, a može se raditi i o infekcijama ili spolno prenosivim bolestima, kao i o pobačaju. Zato je važno kontaktirati ginekologa i odbaciti određene sumnje.

Zaključak

Dakle, implantacijsko krvarenje je normalna pojava u ranoj trudnoći i nije opasna. Iako se pojavljuje u vrijeme menstruacije i ima slične simptome, postoje nekoliko značajki po kojima se može prepoznati da se radi o implantacijskom krvarenju. Ipak, ako ovo krvarenje traje dulje vremena ili je obilnije, a ne radi se o redovitoj menstruaciji, potrebno je posjetiti ginekologa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!