Stručnjaci vjeruju da sir i njegova jedinstvena svojstva mogu biti korisni za zdravlje.
Istraživanja ukazuju na to da sir ima pozitivan učinak na srce, crijeva i kognitivno zdravlje i može zaštititi od dijabetesa tipa 2, piše Daily Mail.
Jedno od najnovijih istraživanja, objavljeno u časopisu Nutrients, otkrilo je da je redovna konzumacija sira povezana s boljim zdravljem mozga kod starijih ljudi.
Znanstvenici u Japanu analizirali su prehranu više od 1.500 ljudi starijih od 65 godina. Oni koji su rekli da redovno konzumiraju sir postigli su bolji rezultat na kognitivnim testovima i imali su manji rizik od demencije u usporedbi s onima koji ga uopće nisu konzumirali.
Drugo istraživanje, predstavljeno na konferenciji Američkog udruženja dijetetičara, sugerira da probiotik Lactobacillus rhamnosus GG, koji se nalazi u parmezanu i jogurtu, poboljšava pamćenje i funkciju mozga kod starijih ljudi s blagim kognitivnim oštećenjem.
Zdravlje srca i sir
Kada je u pitanju zdravlje srca, unatoč dugogodišnjim strahovima da masti u siru povećavaju razinu kolesterola u našoj krvi, nedavna istraživanja pokazuju suprotno.
Godine 2018. Liječnica Emma Feeney vodila je ispitivanje u trajanju od šest tjedana u kojemu su 164 osobe starije od 50 godina s blago povišenom razinom kolesterola svrstane u tri grupe i dobile su 42 grama mliječne masti.
Istraživanje, objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition, otkrilo je da je grupa koja je konzumirala punomasni sir imala veće smanjenje ukupnog kolesterola od druge dvije grupe.
Feeney vjeruje kako je ključ toga način na koji se mast zadržava u strukturi sira.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!