Ovo je uvjerljivo najgora stvar za vaše zdravlje

Zdravlje 30. stu 202109:38 > 10:29
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Ostati zdrav cijeli život uključuje brojne faktore, dnevne navike, genetiku i okruženje.

No, ako upitate bilo kojeg liječnika što je to najgore što možete napraviti za svoje zdravlje odgovor će sigurno biti uvijek isti, a to je da ne pazite što jedete i da pretjerujete.

Statistički podaci Svjetske zdravstvene organizacije potvrđuju da čak 50 % odraslih osoba u Europi ima prekomjernu tjelesnu masu pri čemu ih je 20% pretilo. No, problem debljine nije aktualan samo u odraslih, nego i u djece. Primjerice, svaki treći 11-godišnjak ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretio.

Najgora stvar koju možete napraviti za zdravlje

Pretilost i prevelik višak kilograma najgore su stvari koje možete napraviti za zdravlje. Ako nosite kroz život višak kilograma to može uvelike utjecati na zdravlje i uzrokovati razvoj mnogih bolesti, ugroziti imunološki sustav i skratiti život.

“Od raka do dijabetesa, bolesti srca, pretilost može povećati rizik za razvojem tih stanja”, ističe dr. John Magana Morton, sa sveučilišta Yale, stručnjak za pretilost.

Kada faktoru pretilosti dodate i činjenicu da ona umanjuje djelotvornost liječenja i povećava rizik od komplikacija tijekom liječenja, svakako se radi o jednom od najvećih problema, dodaje.

Kako do pretilosti dolazi?

Uzrok prekomjernoj tjelesnoj masi i pretilosti je kompleksan, jer najčešće sudjeluje više čimbenika: genetski, prehrambeni, psihički, socioekonomski. Među njima su od velikog značenja oni čimbenici koji su posljedica stila življenja i koji se mogu mijenjati – pretjerani unos hrane, prekomjerno konzumiranje alkohola, tjelesna neaktivnost, stres, stoji pojašnjenje na stranicama HZJZ-a. Debljamo se kad hranom unosimo više energije nego što su stvarne potrebe organizma, više nego što ga možemo potrošiti.

Debljamo se i onda kad unosimo manje kalorija, ali se ne krećemo, nismo tjelesno aktivni pa ne možemo potrošiti unesenu energiju. Sav višak energetskog unosa pohranjuje se u obliku masnih naslaga i mi se debljamo. Broj masnih stanica uglavnom se formira u djetinjstvu i adolescenciji, kada preobilna prehrana uzrokuje razvitak novih masnih stanica. U odrasloj životnoj dobi povećanje mase masnog tkiva rezultat je prvenstveno povećanja veličine masnih stanica.

Koje zdravstvene probleme pretilost donosi?

Prema pisanju centra za kontrolu i prevenciju bolesti, pretilost je povezana sa povećanim rizikom od ovih problema:

– visoki krvni tlak
– porast lošeg kolesterola
– razvoj dijabetesa tipa 2
– bolesti srca
– moždani udar
– osteoartritis
– apneja u snu
– nekoliko vrsti raka
– mentalne bolesti
– bol u tijelu i poteškoće s funkcioniranjem

Koji je primaran uzrok pretilosti?

Ljudi često postaju pretili jer redovito konzumiraju više kalorija nego potroše. Posebno se to odnosi na namirnice bogate ugljikohidratima, slatkiše i grickalice koje vas neće zasititi, ali ćete sigurno pojesti previše. Prehrana poput ove će dovesti i do povišene vrijednosti šećera u krvi što će utjecati na porast inzulina, a posljedično i do povećanog apetita.

Koja prehrana sprječava pretilost

Ne postoji magični lijek ili pravila prehrane koje će vam pomoći da uvijek budete mršavi. Ključ je u unošenju manje kalorija pa će tako svaka dijeta djelovati ako se bazira na ovom principu.

Liječnici dakle savjetuje da unosite kvalitetne kalorije, poput onih koju nudi mediteranska dijeta koja naglasak stavlja na ribu, zdrava ulja, povrće i voće, a siromašna je masnoćama i ugljikohidratima. Kvaliteta prehrane je važna stoga ona treba biti vaš prioritet. Ona će odmah voditi do bolje kontrole unosa kalorija i vama će biti lakše održati zdravu tjelesnu težinu, piše Ordinacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar