Učenje, razmišljanje, rješavanje problema, donošenje odluka i sposobnost održavanja pažnje spadaju pod kognitivne funkcije.
Istraživanja pokazuju da hrana koju uključujemo u svoju prehranu ima ključnu ulogu u podržavanju funkcije mozga, poboljšavanju pamćenja i općem kognitivnom blagostanju.
Mnogi dokazi pokazuju da prehrana s niskim udjelom masti štiti od kognitivnog pada, prenosi Eatthis.
Osim što sljedeće namirnice imaju blagotvoran učinak na kognitivne funkcije mozga, veoma su i ukusne.
Jaja
Jaja su prirodni izvor hranjivih tvari koje podržavaju zdravlje mozga, uključujući kolin (150 miligrama po velikom jajetu) te lutein i zeaksantin (252 mikrograma po velikom jajetu). Kolin u jajima pomaže u održavanju cjeloživotnog zdravlja mozga u svakoj dobi i fazi, uključujući pamćenje, razmišljanje, raspoloženje itd. Lutein se dugo povezivao sa zdravljem očiju, ali istraživanja su otkrila da također može igrati važnu ulogu u sposobnosti povezivanja. Slično kao što se lutein nakuplja u oku, također je prisutan u mozgu i pozitivno je povezan s boljom kognitivnom funkcijom kod starijih osoba i akademskim uspjehom kod djece.
Gljive
Gljive su vodeći izvori ergotioneina – aminokiselina koja djeluje kao antioksidans. Protuupalna i antioksidativna svojstva ergotioneina čine ga važnim bioaktivnim spojem koji može pridonijeti zdravom starenju, kognitivnim prednostima i smanjenju stresa kada je dio zdravog načina života i navika prehrane. Iako sve gljive imaju ergotionein, određene sorte sadrže više ovog spoja od drugih. Shiitake, bukovače i maitake gljive imaju najveće količine ergotioneina u usporedbi s drugim vrstama.
Orasi
Orasi su jedini orašasti plodovi koji su dobar izvor ALA omega-3 masnih kiselina, zbog čega su jedna od najboljih namirnica za zdravlje mozga. A konzumacija ovih orašastih plodova može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upale – dva pokretača kognitivnog pada.
Divlje borovnice
Iako su konvencionalne borovnice također dobar dodatak prehrani koja podupire zdravlje mozga, pokazalo se da divlje borovnice posebno pomažu starijim odraslim osobama koje imaju sporije kognitivne procese da brže razmišljaju. Prema ejdnom istraživanju, oni koji su svakodnevno konzumirali prah divlje borovnice tijekom šest mjeseci poboljšali su brzinu obrade, a oni od 75-80 godina doživjeli su najizraženije poboljšanje.
Losos
Omega-3 polinezasićena masna kiselina dokozaheksaenska kiselina (DHA) važna je za adekvatan razvoj mozga i kogniciju. Ova jedinstvena masnoća koncentrirana je u mozgu i igra važnu ulogu u funkcioniranju mozga. Masna hladnovodna riba, poput lososa, poznata je po tome što je izvor DHA omega-3 masnih kiselina, što je čini snažnom hranom za mozak.
Naranče
Naranče imaju mnoštvo hranjivih tvari i biljnih spojeva koji mogu imati pozitivnu ulogu u kognitivnom zdravlju kada su uključeni kao dio uravnotežene prehrane, uključujući vitamin C, tiamin, vitamin B6 i hesperidin. Jedno istraživanje je pokazalo da su odrasli koji su tijekom 8 tjedana svaki dan konzumirali sok od 100 posto naranče, postigli bolje rezultate na kombiniranim testovima za globalnu kognitivnu funkciju u usporedbi s kontrolnom skupinom.
Lubenice
Lubenica je izvor mnogih hranjivih tvari koje podržavaju zdravlje mozga, uključujući karotenoid koji se zove likopen. Ovaj biljni spoj, koji je odgovoran za crveno-ružičastu boju lubenice, pokazuje neuroprotektivna svojstva zbog svog antioksidativnog i protuupalnog djelovanja. Istraživanja su pokazala značajan pozitivan odnos između konzumacije likopena i održavanja kognitivnih funkcija mozga.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!