Tjelesna dismorfija: Uzrok, simptomi i kako se liječi ovaj komplicirani mentalni problem?

Zdravlje 20. svi 202414:17 0 komentara
Prostock-studio / Alamy / Alamy / Profimedia

Tjelesna dismorfija se odnosi na pretjerano fokusiranje na fizičke nepravilnosti koje su drugima često neprimjetne što potom ostavlja negativne posljedice na mentalno zdravlje. Tjelesna dismorfija, ako se ne liječi, može dovesti do anksioznosti, depresije pa čak i samoubojstva.

Tjelesna dismorfija, odnosno tjelesni dismorfni poremećaj je stanje koje negativno utječe na mentalno zdravlje zbog toga što se osoba iznova i pretjerano brine oko svog fizičkog izgleda. Može se prepoznati po nekoliko znakova, a tretira se psihoterapijom.

Što je tjelesna dismorfija?

Osoba koja pati od tjelesne dismorfije se hiper fokusira na fizičke nepravilnosti koje ima, a koje su, u većini slučajeva, minorne te ih druge osobe rijetko primjećuju ili ih uopće ne primjećuju.

Pretjerano fokusiranje na takve nepravilnosti dovodi do osjećaja nelagode, srama i anksioznosti zbog kojih osoba često izbjegava druženja s drugima, izlazak iz kuće, a nekada čak može doći i do samoozljeđivanja ili samoubojstva.

Ovo stanje značajno utječe na svakodnevni život osobe koja ima iskrivljeno mišljenje o svojem tijelu, a to pokazuje i iskustvo naše sugovornice Ivane.

“Nikada nisam imala dobro mišljenje o sebi, a pogotovo ne o svojem tijelu. Nisam zadovoljna kako izgledam, bez obzira na kilažu i izgled. Čak i kada sam imala nešto manje kilograma i kada su mi svi govorili da sam premršava, ja sam se osjećala debelo i primijetila sam niz nedostataka. Sada, kada gledam stare fotografije, shvaćam da ti nedostaci nisu bili realni. Kasnije sam saznala da ovakav način razmišljanja, odnosno da ovo stanje ima svoj naziv – dismorfija”, rekla nam je Ivana.

Simptomi tjelesne dismorfije

S obzirom na to da je tjelesna dismorfija vrsta poremećaja te značajno utječe na mentalno zdravlje, a često se zna odraziti i na fizičko zdravlje, očituje se kroz brojne simptome, odnosno ponašanja.

Ta ponašanja uključuju:

– neprestano gledanje u ogledalo ili izbjegavanje ogledala u potpunosti

– neprestani pokušaji prikrivanja određenog ‘nedostatka’, recimo povlačenje majice preko trbuha ili povlačenje kose preko lica ako osoba ima nepravilnosti na licu

– pretjerano korištenje šminke

– uspoređivanje fizičkog izgleda s drugima

– neprestano ispitivanje drugih o vlastitom izgledu; traženje odobravanja i komplimenata

– česti odlasci na plastične operacije i druge kozmetičke zahvate u svrhu poboljšanja izgleda koji na kraju ne donose nikakvo zadovoljstvo već potrebu za još zahvata

– pretjerano uređivanje fotografija sebe i potpuno mijenjanje prirodnih crta lica i tijela

– izbjegavanje društvenih situacija zbog nelagode i straha od toga da će netko primijetiti određeni nedostatak

Dijelovi tijela na koje se osobe često pretjerano fokusiraju su lice (veličina nosa, bore, prištići, dlačice), kosa (npr. ćelavost), koža, grudi (veličina i oblik), trbuh, mišići te genitalije.

Uzroci tjelesne dismorfije

Točan uzrok tjelesne dismorfije još nije poznat, ali zna se da velik utjecaj na njenu pojavu imaju emocionalne traume iz djetinjstva koje uzrokuju događaji poput vršnjačkog nasilja, nisko samopouzdanje te odrastanje uz roditelje ili druge osobe koje su neprestano kritizirale fizički izgled te osobe ili čak nečiji tuđi izgled.

“Određene rečenice i događaji iz djetinjstva su sigurno učinili svoje, često ruganje i ukazivanje na nedostatke u toj dobi ostave posljedice i za kasnije. Ipak, treba prestati razmišljati toliko o tuđim mišljenjima i o onome što se dogodilo nekada i više se posvetiti sebi, a samim time i zavoljeti sebe takav kakav jesi”, objasnila je sugovornica i dodala kako to nije jednostavno, ali je itekako moguće.

Također, veliki utjecaj na sliku o vlastitom fizičkom izgledu imaju i društveni standardi i norme te društvene mreže. Upravo zbog društvenih mreža mnogi imaju iskrivljenu sliku o pravim vrijednostima, ali i o izgledu.

Liječenje tjelesne dismorfije

Baš kao i druge poremećaje koji su povezani s mentalnim zdravljem, i tjelesnu dismorfiju je potrebno liječiti kako bi osoba imala što kvalitetniji i opušteniji život.

Prvi korak k tome je obraćanje psihologu koji će potom odrediti prikladnu terapiju.

Ta će se terapija sastojati od onoliko razgovora s psihologom koliko je potrebno da se smanji razina anksioznosti te pokaže određena vrsta napretka. Također, ovisno o težini simptoma, osobi se mogu pripisati i određeni lijekovi poput antidepresiva.

Zaključak

Tjelesna dismorfija, odnosno tjelesni dismorfni poremećaj je stanje koje negativno utječe na mentalno zdravlje zbog toga što se osoba hiper fokusira na fizičke nepravilnosti koje ima, a koje su drugima uglavnom prilično neprimjetne.

Dijelovi tijela na koje se osobe često pretjerano fokusiraju su lice, kosa, koža, grudi, mišići i genitalije.

To često dovodi do stanja poput anksioznosti i depresije, ali na sreću, tjelesna dismorfija se može izliječiti, što se postiže odlaskom psihologu te uzimanjem propisanih lijekova ako se za time pokaže potreba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!