Apneja u snu može predstavljati dodatni rizik kod pacijenata s covidom-19?

Znanost 16. stu 202010:52 > 11:13
Izvor: Shutterstock

Apneja u snu može predstavljati dodatni rizik kod pacijenata koji su oboljeli od covida-19, sugerira nova studija koji su proveli Sveučilišna bolnica Turku i Sveučilište Turku u Finskoj.

Apneja pri spavanju je skupina ozbiljnih poremećaja spavanja u kojima osoba koja spava opetovano prestane disati dovoljno dugo da se smanji količina kisika u krvi i mozgu, a poveća količina ugljikova dioksida.

VEZANE VIJESTI

Istraživači su analizirali podatke pacijenata koji su bili zaprimljeni u Sveučilišnu bolnicu Turku tijekom prvog vala epidemije u proljeće 200. godine te su istraživali može li ovo stanje predstavljati rizik za oboljele.

Od 278 zaraženih covida-19 u prvom valu u Jugozapadnoj Finskoj, njih 28 bilo je zaprimljeno u bolnicu u Turku do 2. svibnja 2020. godine te su istraživači analizirali njihove podatke.

Prvi autor studije Thijs Feuth rekao je da su među proučavanim pacijentima primijetili da je bilo dosta slučajeva apneje prilikom spavanja.

Na temelju analize podataka iz registra, 29 posto pacijenata primljenih u bolnicu prethodno je već imalo dijagnosticirano apneju.

#related-news_0

“Iako je ukupan broj bolesnika u studiji bio nizak, udio bolesnika s apnejom tijekom spavanja bio je velik. Opseg apneje tijekom spavanja među pacijentima ne može se objasniti samo pretilošću koja se često susreće kod pacijenata s apnejom tijekom spavanja, što je jedan od već poznatih čimbenika rizika za ozbiljni slučaj covida-19”, navodi se u službenom priopćenju studije objavljenoj u ResearchGate.

Autori studije navode da su rezultati bili dovoljno jaki te da potvrđuju tezu da bi apneja mogla predstavljati dodatni rizik kod pacijenata s covidom.

“U principu, pacijentu će možda trebati bolnička njega kada ima covid-19 ako mu je uz to dijagnosticirana i apneja prilikom spavanja. Apneja može predvidjeti teški oblik covida-19”, procjenjuje Feuth.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.