Eritrociti oštećeni zbog teškog covida-19 mogu oštetiti krvne žile

Znanost 23. velj 202209:12
virus, koronavirus, covid-19, krvi, uzorak krvi
Pixabay/Ilustracija

Disfunkcionalne crvene krvne stanice (eritrociti) pridonose oštećenju krvnih žila zamijećenom u slučajevima oboljenja od težeg oblika covida-19, pokazale su laboratorijske studije koje istražuju i načine liječenja ovog problema.

Znanstvenici smatraju da u brojnih pacijenata hospitaliziranih zbog teškog oblika covida-19 nastaju oštećenja endotelnih stanica koje oblažu krvne žile, što može rezultirati nastankom krvnih ugrušaka, oštećenjem organa i ostalim zdravstvenim komplikacijama.

Disfunkcionalni eritrociti su obično izobličeni, imaju slabe membrane koje se lako lome ili im nedostaju enzimi potrebni za ispravno funkcioniranje i održavanje elastičnosti, što im omogućuje da nesmetano putuju kroz uske krvne žile.

Nova manja studija provedena laboratorijskim ispitivanjem krvi 17 umjereno teško oboljelih pacijenata od covida-19 i 27 zdravih dobrovoljaca potvrdila je pretpostavku o “dubokoj i trajnoj endotelnoj disfunkciji” koja se razvila kao posljedica zaraze koronavirusom, objavili su istraživači u stručnome časopisu JACC: Basic to Translational Science.

U usporedbi s eritrocitima u zdravih ljudi, crvena krvna zrnca u pacijenata oboljelih od umjerenog do težeg oblika covida oslobađaju manje korisnih molekula dušikova oksida i više štetnih molekula koje uzrokuju upalu, objasnio je jedan od znanstvenika koji su proveli istraživanje, dr. Ali Mahdi iz Sveučilišne bolnice Karolinska u Stockholmu.

On i njegovi kolege ustanovili su da u kombinaciji s povišenim razinama određenog enzima upalne molekule oštećuju sluznicu krvnih žila, a posljedica toga je da se žile ne uspijevaju vratiti u prvobitno stanje na pravilan način.

Dr. Mahdi je kazao da se zamijećena disfunkcija eritrocita može ‘poništiti’ uz pomoć lijekova koji vraćaju normalnu razinu enzima i ograničavaju proizvodnju štetnih molekula.

Kazao je da se još ne zna mogu li se nalazi iz epruvete ponoviti i u istraživanju na pacijentima.

Eksperiment je izveden na izvornom obliku koronavirusa, pa je još uvijek nejasno jesu li crvena krvna zrnca na sličan način zahvaćena i u slučaju infekcija uzrokovanih ostalim varijantama SARS-CoVa-2.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar