Pala prodaja automobila u Hrvatskoj i EU

Auto 16. velj 201611:32 > 11:37
Izvor: Ilustracija

Prodaja automobila u Europskoj uniji usporila je u siječnju dok je u Hrvatskoj smanjena prvi puta u više mjeseci, pokazuje u utorak objavljeno izvješće europskog udruženja proizvođača automobila ACEA.

U siječnju je u 27 zemalja Europske unije (podaci za Maltu nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1.061.150 novih automobila, što je 6,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci ACEA-e.

Time je prodaja osjetno usporila na početku nove godine, nakon što je prethodna dva mjeseca bilježila dvoznamenkaste stope rasta, poskočivši u prosincu 16,6 posto.

Među vodećim su europskim tržištima automobila ponovo prednjačile Italija i Španjolska, sa skokom prodaje za 17,4 odnosno 12,1 posto. Francuska, Njemačka i Velika Britanija zabilježile su daleko slabiji rast, od 3,9 posto, te 3,3 i 2,9 posto.

U Hrvatskoj je u siječnju registrirano 2.269 novih automobila, 4,7 posto manje nego u prvom prošlogodišnjem mjesecu. Time je prodaja – nakon stagnacije u listopadu – smanjena prvi puta od travnja kada je potonula 19,3 posto, pokazuju podaci udruženja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.