Potražnja za novim automobilima u Europi sve manja

Auto 16. stu 201814:45 > 14:50
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Novi testovi ispušnih plinova i u listopadu su zakočili potražnju za novim automobilima u Europi dok je Hrvatska bila među četiri zemlje koje su bilježile njezin rast, pokazuje izvješće udruženja europskih proizvođača ACEA.

U listopadu je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte) registrirano ukupno 1,08 milijuna novih automobila, 7,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Pad broja registriranih automobila bio je ipak osjetno blaži nego u rujnu kada je zbog uvođenja novih testova ispušnih plinova (WLTP) potonuo čak 23,5 posto.

Potražnja je smanjena u većini zemalja Europske unije, uključujući svih pet vodećih tržišta, napominju u udruženju.

Među pet ‘velikih’ najviše je pao broj registriranih novih automobila u Njemačkoj i Italiji, za po 7,4 posto. U Velikoj Britaniji i Francuskoj pad je bio osjetno slabiji i iznosio je 2,9 odnosno 1,5 posto.

Hrvatska je bila među četiri zemlje koje su u listopadu bilježile rast potražnje, i to za 10,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec i registriranih 3.978 novih automobila. U Hrvatskoj novi standardi mjerenja emisija štetnih plinova stupaju na snagu početkom 2019. a iz vlade su najavili mjere kojima bi se spriječilo poskupljenje automobila.

Najveći skok potražnje bilježila je u listopadu Litva, za 21,9 posto. U skupini su još Grčka s rastom potražnje za 13 posto, i Mađarska, s 5,4 posto.

Skroman rast potražnje u EU u prvih 10 mjeseci 2018.

U prvih deset mjeseci ove godine potražnja za novim automobilima u 27 zemalja EU-a porasla je skromnih 1,6 posto, uz registriranih 13 milijuna novih automobila.

Među vodećim je tržištima najviše porasla potražnja u Španjolskoj, za 10 posto. Gotovo upola slabiji rast bilježila je Francuska, a u Njemačkoj je potražnja porasla samo 1,4 posto, pokazuju izračuni ACEA-e.

U Italiji je potražnja smanjena za 3,2 a u Velikoj Britaniji za 7,2 posto.

Glavni su oslonac potražnje bile ‘nove’ članice EU-a sa skokom broja registriranih novih automobila u razdoblju od siječnja do listopada za 10,9 posto. Pritom je u toj skupini zemalja ukupan broj registriranih automobila 10 puta manji nego u ‘starim’ članicama, u kojima je potražnja gotovo stagnirala.

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do listopada registrirano ukupno 54.060 novih automobila, 20,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci ACEA-e.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.