Vozite uz korištenje Google Mapsa? Evo kako ćete uštedjeti gorivo

Auto 28. ruj 202212:59
Izvor: Anatolii Babii / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako često vozite uz korištenje Google Mapsa, trebali biste znati za jedan trik uz koji možete uštedjeti gorivo.

Kada unesete polazišnu i odredišnu točku, pored procijenjenog vremena vožnje vidjet ćete mali zeleno-bijeli list. To označava rutu za koju Google misli da je najučinkovitija ruta, navigacijska opcija za koju tvrtka kaže da bi korisnicima mogla uštedjeti novac na benzinu.

Ako je ta značajka uključena, Google Maps će odabrati najbolju rutu na temelju ekonomičnosti potrošnje goriva ili energije i drugih čimbenika kao što su stanje u prometu i realni uvjeti na cesti. Dakle, u tom slučaju aplikacija će vam ponuditi rute koje štede gorivo.

VEZANA VIJEST

Ako isključite tu značajku, aplikacija će odabrati najbržu rutu, ali neće uzeti u obzir ekonomičnost potrošnje goriva ili energije. Ponekad će najbrže i štedljive rute biti iste.

PopSci navodi primjer jednog putovanja od 35 minuta pri čemu je Google procijenio da će vozač uštedjeti 9% goriva ako bude tri minute dulje za volanom.

Google izračunava svoje rute optimizirane za potrošnju goriva koristeći umjetnu inteligenciju i podatke iz Nacionalnog laboratorija za obnovljivu energiju Ministarstva energetike, a te staze obično imaju manje brda, manje prometa i konstantne brzine, navodi tvrtka.

Treba naglasiti da su ovo procjene, tako da nema jamstva da ćete uštedjeti novac odabirom ekološki prihvatljive rute ili vrijeme odabirom brže rute, ali svakako vrijedi isprobati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar