Očekuje se rast cijena zrakoplovnih karata i hotelskih soba

Biznis 24. srp 201809:46 > 09:51
Izvor: REUTERS/Michael Dalder

Očekuje se kako će snažan rast svjetskog gospodarstva i rast cijena nafte povećati troškove zrakoplovnih putovanja tijekom 2019. godine, pri čemu bi cijene avionskih karata mogle porasti za 2,6 posto, a cijene hotelskog smještaja za 3,7 posto, pokazuju procjene iz te industrije.

U nekim zemljama uključujući Indiju, Novi Zeland, Norvešku, Njemačku i Čile, očekuje se porast cijena zrakoplovnih karata za više od 7 posto, objavljeno je u utorak u godišnjim procjenama poslovnih putovanja udruga Carlson Wagonlit Travel i Global Business Travel Association.

Međunarodna udruga zračnog prometa u lipnju je prognozirala kako će putnički prinosi, koji određuju cijene zrakoplovnih karata, ove godine porasti za 3,2 posto, što bi bio prvi porast od 2011. godine.

Troškovi zrakoplovstva rastu, uključujući troškove goriva i rada, prisiljavajući prijevoznike da pokušaju podići cijene ili dodati nadoplatu za gorivo kako bi se održale marže.

Predviđanja CWT/GBTA za 2019. sugeriraju kako će porast hotelskih cijena biti potaknut povećanom potražnjom za zračnim prijevozom, što bi potaknulo potražnju za sobama.

Očekuje se da će se cijene hotelskih soba u SAD-u i Europi povećati za više od 5 posto, u Sjevernoj Americi za 2,1 posto, a da će u Latinskoj Americi pasti za 1,3 posto.

Velike hotelske kompanije, uključujući francuski Accor i Marriott International, nedavno su objavile kako ove godine bilježe snažan rast prihoda po raspoloživoj sobi u Aziji i Europi.

Unatoč pozitivnim CWT/GBTA predviđanjima, 2019. godina ostaje rizična zbog situacije u globalnom gospodarstvu zbog mogućeg jačanja protekcionističkih politika, trgovinskog rata i neizvjesnosti u vezi Brexita.

Potpredsjednik za globalnu prodaju i upravljanje programom CWT-a Michael Valkevich rekao je kako američko-kineski trgovinski rat još nije doveo do vidljivog pada potražnje za poslovnim putovanjima, ali da to predstavlja negativni rizik poslovnu turističku industriju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.